Gezondheid

Ontzwangeren

Ontzwangeren
Ontzwangeren
Een bevalling heeft behoorlijke impact op je leven. Niet alleen omdat je ineens verantwoordelijk bent voor een klein kindje. Maar ook omdat je lichaam tijdens de zwangerschap een behoorlijke verandering heeft ondergaan. Je lichaam heeft daarom de tijd nodig om te herstellen van de enorme prestatie die het net geleverd heeft.

Lichamelijk en psychisch herstel na een bevalling noemen we ook wel ontzwangeren. Na een zwangerschap en bevalling hebben je lichaam en geest tijd nodig om weer tot rust te komen. Zo kun je in de eerste maanden na je bevalling nog behoorlijk vergeetachtig zijn, last hebben van haaruitval, rugklachten, hoofdpijn en depressies. Je hebt nog niet je oude figuur terug en kampt nog met gezwollen borsten. En hoewel het misschien niet leuk is, zijn deze verschijnselen volkomen normaal tijdens de periode van ontzwangeren. Daarnaast zijn je hormonen nog niet in balans. Je kunt hierdoor wat prikkelbaar en somber zijn.

Waarom ontzwangeren?

Na een zwangerschap en een bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. De eerste twee en een halve week na de bevalling staat je baarmoedermond nog een beetje open, en bloed je nog een beetje na. Dit bloeden duurt ongeveer zes weken. Tijdens de eerste maanden na je bevalling, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals urineverlies, aambeien en obstipatie. Ook kun je nog erg moe zijn. Je baarmoeder krimpt en de eventuele hechtingen bij je vagina moeten rustig herstellen. Wanneer het bloeden is gestopt en je hechtingen zijn genezen ben je echter nog niet ontzwangerd. Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam zich volledig aangepast aan de nieuwe situatie. Je bloedvolume is toegenomen, je organen hebben zich aangepast en je hormonen zijn uit balans. Dit laatste zorgt ervoor dat je soms wat heftiger kunt reageren op bepaalde dingen.

Zorg voor rust!

Naast je lichaam, heeft ook je geest de tijd nodig om te herstellen. Dit duurt bij de ene vrouw wat langer dan bij de andere vrouw. Maar gemiddeld heb je negen maanden nodig om volledig te herstellen. Accepteer dat dit hoort bij je zwangerschap. En hoewel het misschien niet makkelijk is, probeer jezelf te blijven. Probeer niet gelijk het perfecte van jezelf te eisen, zoals een strak lichaam. Accepteer dat dit tijd nodig heeft om te herstellen. Luister daarnaast altijd goed naar je lichaam. Neem op tijd een moment van rust. Ook al wil je er weer volop tegenaan. Je lichaam en geest hebben deze rustmomenten gewoon hard nodig. Kruip tussen de middag even in je bed. Zo kun je de nachtelijke spookuurtjes van je baby even lekker compenseren. Doe de eerste zes weken ook rustig aan met tillen. Laat je partner de boodschappen sjouwen en til alleen je kindje.

Neem de tijd!

Tijdens het ontzwangeren is het vooral belangrijk dat je de tijd neemt om te herstellen. Niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk heb je de tijd nodig om weer in balans te komen. Neem dat losse buikvel maar even voor lief, en richt je vooral op je eigen herstel en op het welzijn van je kindje. Het is belangrijk dat jullie samen een goede band ontwikkelen en dat je leert genieten van dat kleine wezentje. Wanneer je toch last blijft houden van vervelende depressieve gevoelens kun je misschien beter even contact opnemen met je huisarts. Hij kan je advies geven en je eventueel in contact brengen met professionals die je verder kunnen helpen.