Mama en gezin

Onzeker over je relatie

Onzeker over je relatie
Onzeker over je relatie
De komst van een kindje zet je leven op zijn kop. Het verandert je ritme, je verantwoordelijkheden, maar ook je relatie. En dat is normaal. Want je bent ineens niet meer alleen liefdespartners, maar ook papa en mama. Toch kan dat best wennen zijn. Zeker wanneer het niet meer hetzelfde voelt als voor de komst van jullie kindje. Niet gek dat je je dan soms een beetje onzeker over je relatie voelt.

Onzekerheid over je relatie kan al beginnen tijdens je zwangerschap. Onder invloed van de zwangerschapshormonen veranderen je stemmingen en word je emotioneler. Je lichaam gaat namelijk meer progesteron aanmaken. Dat verhoogt je sensibiliteit oftewel je gevoeligheid. Hoe groot die gevoeligheid is, hangt af van je karakter.

Vind mijn partner me nog mooi?

Als je een onzeker karakter hebt, kan die onzekerheid tijdens de zwangerschap flink toenemen. Je kunt ineens gaan twijfelen of jij en je partner de verantwoordelijkheid van het opvoeden van een kind wel aankunnen. Of dat je partner je veranderende lichaam nog wel mooi vindt. Al deze piekergedachten zijn heel normaal. Bijna elke zwangere vrouw herkent ze. Het is belangrijk dat je over deze gevoelens en gedachten blijft praten met je partner. Vertel hem hoe onzeker jij je voelt en of deze gedachten terecht zijn. Hij kan er namelijk heel anders over denken dan jij eigenlijk denkt. Zolang je je onzekerheid blijft uitspreken, heb je ook de mogelijkheid om te ‘checken’ of je piekergedachten wel terecht zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je bedenkt dat je hormonen al deze gedachten nog een tikkeltje erger maken. Dit helpt je om je piekergedachten te relativeren en in een ander daglicht te zetten.

Hoe reageert je partner?

Partners kunnen heel verschillend reageren op je zwangerschap. Sommige mannen willen tot in de puntjes weten hoe het kindje zich ontwikkelt en hoe jij je voelt. Andere mannen moeten erg wennen aan de zwangerschap. Ze voelen ineens de verantwoordelijkheid die ze dragen voor jou en hun kleine kindje. Ze zoeken een uitlaatklep in uitgaan of in het werk wat ze doen. Hier blijft alles immers gewoon hetzelfde, en weten ze precies waar ze aan toe zijn. Respecteer zijn manier van omgaan met je zwangerschap. Natuurlijk reageren mannen net zo verschillend op een zwangerschap als vrouwen. Maar hoe het ook gaat, het blijft belangrijk om open te zijn over jullie gevoelens naar elkaar toe. Dit kan veel irritaties en onbegrip voorkomen.

Blijf praten!

Daarnaast is het goed om te realiseren dat je partner geen last heeft van hormonale schommelingen en een veranderend lichaam. De hele zwangerschap staat hij een beetje aan de zijlijn. En dat kan best lastig voor hem zijn. Ook hij kan onzeker worden over jullie relatie. Door de hormonen kun je immers totaal anders reageren op zaken dan voor je zwangerschap. Door deze veranderingen bij jou, kan je partner zich soms een beetje buitengesloten of afgewezen voelen. Het is belangrijk dat je hier samen open over blijft praten. Wanneer je duidelijk uitlegt waarom je zo reageert en dat je je soms flink onzeker voelt, is het voor je partner duidelijk. Dat geldt andersom uiteraard ook. Geef hem de ruimte om eerlijk te vertellen hoe hij zich voelt. Probeer je daarbij niet te snel gekwetst te voelen. Het is voor jullie allebei een nieuwe ervaring, waar je samen ook veel van kunt leren.