Mama en gezin

Op vakantie met je baby

Op vakantie met je baby
Op vakantie met je baby
Misschien was je vroeger gek op backpacken of skydyven. Je vierde je vakantie misschien wel op de bonnefooi, of pakte regelmatig een last minute naar een zonnig oord. Maar nu je een klein kindje hebt, gaat dat allemaal niet meer zo makkelijk. Je moet rekening houden met voeding en middagslaapjes. En natuurlijk wil je niet dat je baby oververhit raakt in de brandende zon. Kortom, je wilt op alle manieren rekening houden met je kleine koter. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Op vakantie met je baby vraagt veel voorbereiding. Want wat dacht je van al die extra bagage; luiers, snoetenpoetsers, billendoekjes, voeding, een campingbedje, een buggy, zonnehoedjes en ga zo maar door. Een goede voorbereiding begint dus bij de kunst van het goed inpakken. Neem in ieder geval voldoende mee voor de eerste dagen, totdat je gevonden hebt waar alles op je vakantiebestemming te koop is.

Als je baby jonger dan drie maanden is

Een kindje dat jonger is dan drie maanden, moet nog erg wennen aan zijn omgeving. Het is daarom niet verstandig om in deze periode een lange vakantiereis te maken. Kleine baby’s voelen zich echt het prettigst in hun eigen vertrouwde omgeving. Natuurlijk kun je wel een kindvriendelijk huisje boeken op een mooi Waddeneiland of net over de grens in Duitsland. Het gaat erom dat je kindje zo min mogelijk uit zijn voedings- en slaapritme wordt gehaald. Gebeurt dat wel, dan is de kans groot dat je kindje onrustig en huilerig wordt.

Wat betekent vakantie voor je kindje?

Wanneer je kindje iets ouder is, en het voedings- en slaapritme goed te pakken heeft, kun je op zoek gaan naar een leuke vakantiebestemming om eens flink uit te rusten van alle drukke maanden. Natuurlijk vraagt dat wel wat aanpassingen van jullie kant. Zo moet je niet vergeten dat een vakantie voor je kindje een hele onderneming is. Zijn vertrouwde schema wordt door de war gegooid, en hij moet zich aanpassen aan een totaal nieuwe omgeving. Zorg daarom dat je je goed voorbereidt. Zo kun je je kindje thuis alvast laten wennen aan een campingbedje. Op die manier creëer je al een veilig plekje voor hem, waar hij straks niet meer aan hoeft te wennen.

Vliegen met een baby

Wanneer je besluit het vliegtuig te nemen naar je vakantiebestemming, moet je rekening houden met de volgende zaken: je kindje wil ook tijdens de reis zo min mogelijk uit zijn voedings- en slaapritme gehaald worden. De meeste vliegtuigen hebben kleine babybedjes beschikbaar. Je mag deze bedjes echter alleen gebruiken totdat je kindje een paar weken oud is. Omdat er maar een paar bedjes per vlucht beschikbaar zijn, moet je deze van tevoren reserveren. Tijdens het opstijgen en landen kunnen kleine kindjes last krijgen van hun oortjes. Je kunt de pijn verzachten door je kindje tijdens het opstijgen of landen te laten drinken of te laten sabbelen op een fopspeen.

Babyvoeding mee aan boord

Sinds 2006 is men bij de douane erg voorzichtig met vloeibare middelen. Voor babyvoeding gelden echter uitzonderingsregels: Zo mag je gewoon een fles melk in je handbagage vervoeren. Je mag echter niet meer dan 100 milliliter gekookt water meenemen. Je kunt van tevoren informeren bij de vliegmaatschappij of het ook mogelijk is om warm water aan boord van het vliegtuig te krijgen.

Naar de zon

Een babyhuidje is nog erg teer. Als je naar een zonnige bestemming afreist, is het daarom belangrijk dat je voldoende zonnebrand en beschermende kleding voor je kindje bij je hebt. Het is overigens niet verstandig om met je kindje in de volle zon te gaan zitten. Omdat het nog zo klein is, is zijn temperatuurregeling nog niet optimaal. Dat betekent dat je kindje heel snel oververhit kan raken, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Voorkom uitdroging!

Bij hoge temperaturen is het belangrijk dat je kindje voldoende drinkt. Geef je borstvoeding? Laat je kindje dan zo vaak en zo lang hij wil drinken. Denk ook goed aan jezelf. Neem bij iedere voeding een extra glas water.
Als je flesvoeding geeft kan je de voeding iets verdunnen door meer water in de fles te doen. Daarnaast kan je een extra flesje water geven.

Kindjes onder de twee jaar kunnen al binnen 24 uur uitdrogen. Symptomen van uitdroging zijn weinig of niet plassen, donkere urine, suf- en lusteloosheid, snelle ademhaling en hartslag, droge mond, diepliggende ogen en koude armen en benen. Herken je bovenstaande symptomen bij je kindje, geef dan ORS (oral rehydration solution). In ORS zitten (druiven)suikers en zouten die het lichaam helpen de vochtbalans het herstellen.

ORS is gewoon te koop bij de apotheek of drogist, ook in het buitenland. Je hebt geen doktersrecept nodig.

Paspoort of identiteitskaart

Ook al is je kindje nog erg klein, toch is het, voor reizen naar het buitenland, sinds juni 2012 verplicht dat kindjes een eigen paspoort of Nederlandse identiteitskaart hebben. Zorg daarom dat je dit ruim voor je vakantie aanvraagt. Zo voorkom je problemen op het moment dat je weg moet.

Kindvriendelijke bestemming

Kies bij je vakantieplannen voor een kindvriendelijke bestemming, zoals een babyvriendelijk vakantiehuis. Deze huizen zijn voorzien van een kinderstoel, kinderbedje en een box. Daarnaast zijn de huisjes voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen, zoals traphekjes en stopcontactbeschermers. De keuze voor zo’n vakantiebestemming scheelt jou een hoop denkwerk en biedt je baby een veilige omgeving. Je kunt deze huisjes onder andere huren bij Center Parcs en Landal Greenparcs.