Mama en gezin

Opvangmogelijkheden voor je kindje

Opvangmogelijkheden voor je kindje
Opvangmogelijkheden voor je kindje
Je zwangerschapsverlof zit erop. Het is tijd om weer aan de slag te gaan. En als jij gaat werken, zorgt iemand anders voor je kindje. Maar wie? Welke opvangmogelijkheden zijn er?

Gastouderopvang

Gastouderopvang is kinderopvang bij een ouder thuis. In principe breng je je kinderen naar de gastouder toe. Soms past een gastouder bij jou thuis op. Een gastouder mag op maximaal zes kindjes tegelijkertijd passen. Doordat de groepjes vaak klein zijn, is de gastouderopvang veilig en persoonlijk. Om de kwaliteit van opvang thuis te blijven waarborgen, wil de overheid dat gastouders aan een aantal regels moeten voldoen. Zo moeten gastouders verplicht een EHBO-certificaat halen. Daarnaast is het belangrijk dat zij tenminste een MBO-2 diploma Helpende (Zorg en) Welzijn hebben, of een zogenaamde EVC-procedure (EVC = Erkenning Verworven Competenties) doorlopen. Daarmee zijn gastouders even professioneel geschoold als begeleiders in de kinderopvang.

Hoe vind ik een gastouder?

Een gastouder vind je via een gastouderbureau. Dit bureau bemiddelt tussen ouders en gastgezinnen. Als je onregelmatige werktijden hebt, kan gastouderopvang vaak een stuk praktischer zijn dan een een kinderdagverblijf. Een gastouder kan namelijk vaak ook ‘s avonds of in het weekend oppassen. Daarnaast liggen de tarieven lager dan bij het kinderdagverblijf. Wanneer de gastouder echter ziek is, vervalt de opvang en moet je een alternatief regelen.

Kinderdagverblijf

Naast gastouderopvang kun je ook kiezen voor opvang in het kinderdagverblijf. Deze ‘crèche’ is een dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud. Op het kinderdagverblijf worden de kinderen in verschillende groepen ingedeeld. Op sommige kinderdagverblijven betekent dit dat jouw kindje uitsluitend bij leeftijdsgenootjes in de groep komt. Op andere crèches prefereert men de opvang van verschillende leeftijden in één groep. Vaak heeft dit te maken met de leermethode die het kinderdagverblijf hanteert. In het kinderdagverblijf worden de kinderen begeleid en verzorgd door speciaal daarvoor opgeleide verzorgers.

Structuur

Op het kinderdagverblijf wordt veel waarde gehecht aan structuur. Zo wordt er op vaste tijden gegeten, geslapen of gespeeld. De leidsters stemmen de activiteiten af op de leeftijd van je kindje en zorgen dat de ontwikkeling optimaal gestimuleerd wordt.

(Halve) dagopvang

Op het kinderdagverblijf kun je kiezen tussen een hele dagopvang of een halve dagopvang. Het is echter niet mogelijk een tussenvorm te kiezen. Wanneer je je kind een uurtje eerder ophaalt, betaal je gewoon door. Een aantal kinderdagverblijven heeft ruimere opvangtijden. Je kunt je kindje hier ‘s avonds brengen of soms zelfs een nachtje laten slapen.

24-uursopvang

Speciaal voor ouders met onregelmatige werktijden of nachtdiensten is de 24-uursopvang een uitkomst. Deze zogenaamde kinderhotels bieden 7 dagen in de week, 24 uur per dag de mogelijkheid om kinderen van 0 tot 6 jaar op te vangen. Je kunt je kinderen halen en brengen wanneer jou dat uitkomt. Je bent daarbij niet gebonden aan vaste dagdelen/uren, maar reserveert en betaalt alleen de uren die je ook werkelijk nodig hebt. De 24-uursopvang is de meest flexibele vorm met de mogelijkheid tot dag-, avond- en nachtopvang. Zelfs in het weekend of op feestdagen is het mogelijk.

Ouderparticipatiecrèches

Bij een ouderparticipatiecrèche vangen verschillende ouders elkaars kinderen om de beurt op. De ouderparticipatiecrèche vraagt dus om actieve deelname van de ouders. De crèche is te vergelijken met een kosteloze vorm van gastouderopvang. Deze vorm van opvang is wettelijk toegestaan en voldoet aan alle wettelijke regels die ook voor reguliere crèches gelden, behalve de opleidingseisen en de arbo-eisen, omdat de ouders steeds maar één dag of dagdeel per week meedraaien.

Familie

Het is natuurlijk erg fijn als je je kindje onder werktijd bij familie onder kan brengen. Deze vorm van opvang is vertrouwd en bekend voor zowel jezelf als voor je kindje. Daarnaast is het veruit de goedkoopste en meest flexibele manier van kinderopvang. Sommige familieleden schrijven zich alsnog in bij een gastouderbureau. Daardoor ontvangen ze gewoon een vergoeding, zoals elke gastouder deze ontvangt. Anderen besluiten de kinderen kosteloos op te vangen.