Mama en gezin

Relatieproblemen na de zwangerschap

Relatieproblemen na de zwangerschap
Relatieproblemen na de zwangerschap
Relatieproblemen na de zwangerschap liggen op de loer. Een zwangerschap heeft veel invloed op jou, als vrouw. Je lichaam verandert, je voelt je misschien wat labieler en onzeker. En als de baby eenmaal geboren is, draait je leven ineens niet meer om jou en je partner alleen.

Deze grote verandering heeft invloed op je relatie. Je partner kan zich soms onzeker voelen, maar tegelijk ook heel betrokken en beschermend. Sommige partners voelen zich wat buitengesloten, alsof het allemaal ineens gaat om jou en de toekomstige baby. En dat is soms best lastig.

Nieuwe balans

Een kindje verandert je leven. En dat is voor allebei even wennen. Je krijgt nieuwe verantwoordelijkheden en de vrijheid die je voor je daarvoor had, verdwijnt. Zo moet je allebei een nieuwe balans vinden in de verdeling werk en kinderen, en misschien had je nog niet zo snel op de komst van een kindje gerekend. De komst van een kindje maakt onverwachte emoties los, die jullie misschien nog nooit gezien hebben van elkaar. Dit alles kan een bepaalde druk op je relatie leggen.

Blijven praten!

Het is daarom belangrijk om samen te blijven praten over waar je tegenaan loopt, of wat je misschien moeilijk vindt. Geef elkaar de ruimte om te wennen op zijn eigen manier. Ook al wil je misschien graag dat je partner gelijk een volleerde papa is, hij zal moeten wennen aan de komst van het kindje. Daarnaast heeft hij nog niet de band die jij al hebt opgebouwd met je baby. Daarnaast moet hij ook wennen aan de invloed die je kindje heeft op jullie leven samen. Even weggaan kost een hoop geregel, en als hij even met je samen wil zijn, kan je baby roet in het eten gooien. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld een vaste avond in de week samen plant. Je kindje kan dan misschien naar opa, oma, je zus of een vriendin. Of misschien heb je wel iemand in de buurt die op je kindje kan passen.

Maatjes en minnaars

Het is belangrijk dat jullie naast papa en mama ook maatjes en minnaars blijven. En dat kan alleen door voldoende tijd samen door te brengen en leuke dingen te doen. Wanneer je dat niet doet, of er niet voldoende met elkaar over praat, kunnen kleine irritaties uitgroeien tot grote problemen. En dat is jammer. Want veel dingen kunnen opgelost worden, als je maar goed naar elkaar luistert.

Open en eerlijk

Door elkaar open en eerlijk te benaderen kunnen veranderingen in je leven er juist voor zorgen dat je naar elkaar toe groeit. Je ontdekt nieuwe emoties en leert daarmee omgaan. Maar dat heeft tijd nodig. Zorg daarom dat je die tijd ook neemt, en elkaar niet overvraagt in deze periode van verandering.

Hulp

Wanneer je er zelf niet uitkomt, is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Er zijn bepaalde praatgroepen, waar je onder leiding van een professional met andere stellen kunt praten over de dingen waar je tegenaan loopt, nu je kinderen hebt. Op die manier kun je elkaar helpen en positief stimuleren.