Mama en gezin

Seks na de bevalling

Seks na de bevalling
Seks na de bevalling
Seks na de bevalling. Als je net bevallen bent, denk je misschien nog niet aan seks. Je vagina is beurs en je bent misschien wel uitgescheurd of ingeknipt. Toch komt het moment dat je samen weer toe bent aan een vrijpartij. Dit eerste moment kan best spannend zijn. Zou het pijn doen? En voelt het allemaal nog hetzelfde?

Een kindje krijgen betekent een grote verandering in je leven. Je krijgt ineens te maken met gebroken nachten, lekkende borsten en nieuwe verantwoordelijkheden. Logisch dat je dan nog niet aan seks denkt. Je lichaam is immers nog niet helemaal hersteld van de bevalling en ook mentaal moet je wennen aan de komst van je kindje. Het is daarom belangrijk om je lichaam voldoende tijd en rust te gunnen om te herstellen voordat je weer gaat vrijen.

Lichamelijk herstel

Je lichamelijk herstel hangt af van verschillende factoren: zo duurt het ongeveer drie weken voordat de baarmoedermond weer helemaal gesloten is. Tot die tijd is het verstandig om nog niet te vrijen; je partner kan met zijn penis bacteriën naar binnen brengen, die infecties in de baarmoeder kunnen veroorzaken. Daarnaast bloed je de eerste weken vaak nog na. Je placenta heeft immers een flinke wond achtergelaten in je baarmoeder. Het is daarom belangrijk om ten minste drie weken te wachten tot de eerste vrijpartij. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het verstandig om vier tot zes weken te wachten.

Mentaal herstel

Het is helemaal niet raar als je na een zware bevalling nog geen zin hebt om in seks. Je vagina heeft immers heel wat te verduren gehad. Daarnaast zie je ook dat je lichaam door de zwangerschap veranderd is. Daardoor voel je je misschien niet meer zo aantrekkelijk als voor je zwangerschap. Je zult hieraan moeten wennen, en je lichaam leren accepteren zoals het is. En dat heeft tijd nodig.

Luister daarom goed naar je lichaam en je geest voordat je weer gaat vrijen. Doe je dat niet, dan zul je gespannen zijn, wat het vrijen niet prettig maakt. Ook je partner kan nog wat moeite hebben met een vrijpartij. Hij heeft immers je kindje naar buiten zien komen, door het gedeelte van je lichaam dat hij normaal koppelt aan jullie intieme samenzijn. Het is belangrijk dat je deze dingen allemaal open bespreekt met je partner. Zolang je samen duidelijk blijft over je behoeftes, zul je vanzelf geduld en respect voor elkaar op kunnen brengen tijdens deze periode.

Ontspannen

Natuurlijk hoef je de eerste keer niet gelijk volledige geslachtsgemeenschap te hebben. Je kunt ervoor kiezen om jullie intieme samenzijn langzaam op te bouwen. Zo kun je elkaar strelen, zoenen of masseren. Op deze manier houd je het ontspannen en geef je elkaar de ruimte om ieder in een eigen tempo te wennen aan de nieuwe situatie.

Wanneer je voor de eerste keer klaarkomt, kan het anders voelen dan voor je bevalling. Doordat je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekt, kan het voelen als een wee. Dit komt doordat je baarmoeder nog wat gevoelig is door de bevalling. Maak je geen zorgen, dit gaat vanzelf over. Heb je ook lange tijd na de bevalling nog last van pijn en gevoeligheid tijdens het vrijen, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Hij of zij zal dan onderzoeken of de hechtingen goed zijn genezen en of je geen ontsteking hebt.