Mama en gezin

Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf
Tijd voor jezelf
Als je mama wordt, gaat alle aandacht naar je kindje(s). En daar geniet je van. Want als rechtgeaarde moeder heb je de neiging om altijd klaar te staan voor je gezin. Je vergeet echter één ding; jezelf. En goed voor jezelf zorgen is de basis van jouw gezondheid en dus die van je gezin.

Me-time

Als je mama bent, is het belangrijk dat je voldoende tijd voor jezelf neemt. Deze ‘me-time’ zorgt ervoor dat je in staat blijft om je gezin op een zelfbewuste en evenwichtige manier te runnen. Kinderen vragen nou eenmaal veel aandacht, tijd en liefde en soms heb je even tijd nodig om bij te komen. Zeker wanneer je ook nog een intensieve baan hebt, is vrije tijd schaars. Net zoals elke moeder heb je ruimte nodig om stil te staan bij wie je bent en wat je wilt. Want hoewel je zielsveel van je kinderen houdt, moet mama ook vrouw blijven.

Keuze

Tijd voor jezelf nemen is een keuze. Een keuze waarover je je zeker niet schuldig hoeft te voelen. Ga af en toe eens lekker shoppen met je vriendinnen, of verwen jezelf met een middagje in de sauna. En besef vooral dat tijd voor jezelf geen luxe, maar noodzaak is.
Zorg ook dat je voldoende tijd apart met je partner doorbrengt. Je kinderen kunnen zoveel tijd opslokken dat je het gevaar loopt om langs elkaar heen te gaan rennen. Zowel jij als je partner hebben behoefte om je verhaal kwijt te kunnen. Een goede communicatie is de basis van jullie relatie en daarom ook die van je gezin.

Hoe doe je dat?

Plan bijvoorbeeld één avond in de week, of in de twee weken, voor jezelf of voor jullie samen. Maak van tevoren een plan wat je graag wilt doen. Wanneer je een avond samen met je partner plant, kies jij de ene keer de invulling van de avond, en je partner de andere keer. Zorg dat je die avond echt vast hebt staan, anders heb je de neiging om de boel uiteindelijk toch af te blazen.

Tijd voor jezelf

Wanneer je behoefte hebt aan tijd voor jezelf, kun je je partner inschakelen om bij de kinderen te zijn. Voel je ook daarover niet schuldig. Je partner draagt evenveel verantwoordelijkheid voor jullie kinderen als jij. Zorg wel dat ook hij de gelegenheid heeft om tijd voor zichzelf te nemen. Plan een avond of dag met iets waar jij blij van wordt, onafhankelijk van wat anderen daarvan vinden. Op die manier blijf je, naast dat je mama bent, ook de vrouw waar je partner ooit verliefd op is geworden. Lees ook ons artikel over tijd voor een verwenkuur.

Betaalde oppas

Moeders kunnen zich nog weleens schuldig voelen om hulp te aan te nemen van vrienden en familie, maar het accepteren hiervan kan je net even dat moment rust geven waar je aan toe bent. Een gulden middenweg is het regelen van een betaalde oppas. Leuk voor de kinderen, en leuk voor jou.

Nog een laatste tip: denk vooral in oplossingen in plaats van onmogelijkheden. Alles is mogelijk, als je maar wilt. En als jij goed in je vel zit, heb je ook meer te geven aan anderen.