Nieuws

Genetische test voor de zwangerschap bij huisarts

Genetische test voor zwangerschap bij huisarts
Genetische test voor zwangerschap bij huisarts
Wanneer je denkt aan je toekomstige zoon of dochter denk je vaak aan een gezonde wolk van een baby. Maar een gezonde baby is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Nederland wordt 1 op de 600 baby’s geboren met een ernstige aandoening. Met de zogenaamde NIPT-test is het sinds een paar jaar mogelijk om tijdens de zwangerschap onderzoek te doen naar (ernstige) aandoeningen.

Voor de zwangerschap

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een test ontwikkelt waarmee voor de zwangerschap al bepaalt wordt of een van de ouders drager is van een ernstige, erfelijke ziekte. Bij deze DNA-dragerstest wordt gekeken naar zeventig ziektes die kunnen leiden tot lichamelijke – en verstandelijke beperkingen, aandoeningen die moeilijk of niet behandelbaar zijn en kunnen leiden tot vroegtijdig overlijden.

De test

Zes huisartsen in Groningen en Friesland zijn opgeleid om deze bloedtest in de huisartsenpraktijk uit te voeren. Je hoeft geen patiënt van de betreffende artsen te zijn om de test uit te laten voeren. Deze test is verkrijgbaar vanaf mei 2018. De test kost 950 euro en wordt niet vergoed door de verzekering.

Kans

Volgens het UMCG heeft een stel een kans van 1 op de 150 dat beide partners drager zijn van dezelfde erfelijke aandoening. De kans dat hun kindje de ziekte ook krijgt ligt rond de 25 procent. Mocht er sprake zijn van een verhoogd risico dan wordt het stel doorverwezen naar het UMCG voor verdere begeleiding.

Voor meer informatie over de dragerschapstest kun je terecht op de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen.