Nieuws

Meer baby’s met aangeboren afwijkingen in Limburg

Meer baby’s met aangeboren afwijkingen in Limburg
Meer baby’s met aangeboren afwijkingen in Limburg
Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht hebben ontdekt dat het aantal baby’s dat in Limburg geboren wordt met aangeboren afwijkingen hoger ligt dan in de rest van Nederland. Van de baby’s die er jaarlijks in deze provincie worden geboren heeft 3,84% een aangeboren afwijking. Landelijk gezien ligt dit cijfer op 2,84%. “Dit is alarmerend”, aldus de onderzoeker Luc Smits.

Afwijkingen

Het gaat vooral om problemen met organen die zich in het begin van een zwangerschap ontwikkelen, zoals hartafwijkingen, afwijkingen van de geslachtsorganen, afwijkingen van nieren en de urinewegen. Het onderzoek heeft zich alleen gericht op lichamelijke afwijkingen.

Oorzaken

De reden van de hoge cijfers is niet bekend. Uit andere onderzoeken is gebleken dat Limburg qua gezondheid lager scoort dan andere delen van het land. Zo worden er meer baby’s te vroeg of een te laag geboortegewicht geboren. Als mogelijke reden worden milieufactoren, armoede, overmatig gebruik van alcohol en overgewicht genoemd. “Wat er precies aan de hand is weten we nog niet”, zegt Smits. In een vervolgonderzoek wil hij verder kijken waar de oorzaak ligt.