Nieuws

Ruggenprik vaakst bij bevallingen in zuid-Nederland

Ruggenprik vaakst bij bevallingen in zuid-Nederland
Ruggenprik vaakst bij bevallingen in zuid-Nederland
Dat bevallen pijn doet is geen geheim. Maar gelukkig bestaan er verschillende manieren van pijnbestrijding. Onderzoeker en verloskundige Anna Seijmonsbergen-Schermerset van het VUmc heeft een onderzoek gedaan naar verschillen in gebruik van pijnbestrijding in Nederland. Gebleken is dat vrouwen die in zuid-Nederland bevallen vaker een ruggenprik krijgen dan vrouwen in andere regio’s. Deze conclusie kan getrokken worden op basis van ruim 600.000 bevallingen in Nederland tussen 2010 en 2013.

Zo’n 36-38 procent van de vrouwen in Noord-Brabant en Limburg die van hun eerste kindje bevallen krijgen een ruggenprik. Dit staat in schril contrast tot de provincies Drenthe en Flevoland, waar het percentage rond de 12 procent ligt. Maar waarom is dit verschil?

Seijmonsbergen: “De verschillen in de inzet van pijnbestrijding liggen mogelijk voor een deel aan de wensen van vrouw.” Daarnaast zou de beschikbaarheid van pijnbestrijding een rol kunnen spelen. Ze is echter van mening dat als een vrouw tijdens haar bevalling pijnbestrijding wil, haar woonplaats geen belemmering mag vormen. Elke vrouw heeft recht op gelijke mogelijkheden en gelijke kwaliteit van zorg.