Nieuws

Stijging brandwonden bij jonge kinderen

Stijging brandwonden bij jonge kinderen
Stijging brandwonden bij jonge kinderen
De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onlangs een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat er de afgelopen 5 jaar een stijging te zien is van jonge kinderen met brandwonden. Kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar lopen maar liefst 3 keer meer kans op brandwonden dan andere leeftijdsgroepen.

Cijfers

Jaarlijks moeten zo’n 92.000 mensen met brandwonden zich bij de huisarts laten behandelen. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep met jonge kinderen een zorgwekkende stijging laat zien. Het gaat om een stijging van 5,3 naar 11,7 kinderen per 1.000 ingeschreven patiënten. Daarbij zijn jongetjes vaker slachtoffer dan meisjes.

Gevaar

Ieder jaar zie je in de zomerperiode een stijging door bijvoorbeeld de barbecue of een citronellakaars tegen de muggen. Zo ook rond de jaarwisseling door kaarsen in huis of vuurwerk. Als kindjes mobieler worden en gaan staan is het tijd voor ouders om extra goed op te letten. Ineens kunnen ze wél bij jouw kopje thee. Met grote gevolgen!

Voorkomen

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil door speciale preventiecampagnes brandwonden bij kleine kinderen voorkomen. Wil jij weten wat je als ouder kan doen? Vraag dan bij de Nederlandse Brandwonden Stichting een gratis boekje met nuttige tips aan.