Nieuws

Veel jonge kinderen onveilig vervoerd

Veel jonge kinderen onveilig vervoer
Veel jonge kinderen onveilig vervoer
Ongeveer 80% van de kinderen tot acht jaar wordt niet veilig in de auto vervoerd. Dit is de verontrustende conclusie uit een recent veiligheidsonderzoek. Het onderzoek ‘Veilig vervoer jonge kinderen in de auto’ is gehouden door o.a. VeiligheidNL, Maxi-Cosi en het Erasmus Medisch Centrum.

Het onderzoeksteam heeft 470 kinderen geobserveerd terwijl ze in de auto zaten. De meeste ouders dachten dat hun kind veilig in de stoel zat maar dit bleek dit niet zo te zijn. De meest voorkomende fout (60%) was dat de gordels niet strak genoeg zaten.

Gevolgen

Kinderen tot 1.35 m moeten in een goedgekeurde autostoel of zitverhoger zitten. Daarbij is het belangrijk dat je kind op de juiste manier in het stoeltje zit. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren wat kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen.

Tips

Bij het kopen van een autostoel is het belangrijk dat je de autostoel koopt die past bij de lengte en het gewicht van je kindje. Laat je goed informeren door de verkoper.
Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing door en volg deze nauwkeurig op. Zijn er problemen bij het plaatsen van de autostoel, vraag dan hulp aan de fabrikant of de verkoper.
Wanneer je je kindje in de autostoel zet let er dan op dat de gordel niet gedraaid mag zitten en dat het harnas strak aangetrokken moet zitten. De aanbevolen ruimte tussen het lichaam en het harnas is één vinger of één centimeter. Met bijvoorbeeld een dikke winterjas aan kan dit voor problemen zorgen. In dat geval kun je beter de jas van je kindje uit doen.

Wil je meer weten over het veilig vervoeren van je kind? Ga dan naar de website van VeiligheidNL.