Reviews

Review babygebaren

Lucas (22 maanden) gebaart trein
Lucas (22 maanden) gebaart trein
Hoe lastig is het als je kindje je iets wil vertellen, maar dit nog niet kan. Gemiddeld beginnen kinderen rond de 1,5 jaar met praten. Frustrerend, want vaak willen ze voor die tijd al iets zeggen! Met de cursus babygebaren is het mogelijk om nog voor je baby kan praten, al met handgebaren te communiceren.

Hoe werkt het?

Het doel van de cursus is dat je kind zich kan uiten voordat hij of zij kan praten. Tussen de zes en negen maanden zijn de hersenfuncties genoeg ontwikkeld om gebaren te herkennen en te gaan gebruiken. Je kindje zal een gebaar leren koppelen aan een voorwerp of handeling. Een baby leert aan te geven dat het honger heeft en zal dus niet hoeven te huilen om dit aan te geven. Klinkt goed, toch?

Voordelen

Het gebruiken van babygebaren heeft een aantal voordelen, waaronder: Je kan op een jongere leeftijd al communiceren. Met babygebaren al vanaf 6 maanden. Minder frustratie zowel bij je kindje als bij jou, doordat ze zelf aan kunnen geven wat ze willen of wat er aan de hand is. En jij hoeft niet meer te gaan raden! Meer aandacht. Praten met handgebaren vraagt om aandacht. Je zal daardoor de boodschap niet veelvuldig hoeven te herhalen.

We hebben 4 moeders een workshop babygebaren laten volgen bij babygebaren Nederland. Lees hieronder hun ervaringen.

Jade (14 maanden) gebaart papa
Jade (14 maanden) gebaart papa

Review Rimmie

Waarom wilden jullie een Babygebaren cursus volgen?

Graag wilde ik de cursus babygebaren volgen omdat ik er vaak tegenaan liep dat mijn dochtertje zich gefrustreerd voelde omdat ze zich niet begrepen voelde. Ik gebruikte al wel een paar gebaren, maar dat waren er lang niet voldoende om bepaalde dingen, zoals helpen/klaar/meer e.d. duidelijk te krijgen.

Hebben jullie tijdens de cursus genoeg tips gekregen om Babygebaren te gebruiken? Hoe heb je de cursus ervaren?

De cursus wat erg leerzaam en bood mijn inziens genoeg variatie. Het bestond voor een deel uit theorie en daarnaast een deel praktijk. Tijdens de praktijk werden vooral de gebaren geoefend, kregen we liedjes aangeleerd en heeft de docent laten zien hoe je voorleest met gebaren.

Ze had volop materiaal bij, zoals dvd’s, boeken, handpoppen en een Kamishibai. Zo kon je zien wat er allemaal voorhanden is en wat je daar zoals mee kunt doen. Erg leuk!

Welke gebaren zijn jullie mee begonnen?

Om te beginnen kregen we er meteen 50 aangeboden. In eerste instantie denk je, hoe ga ik dat in vredesnaam onthouden. Het viel gelukkig erg mee omdat je stiekem in je dagelijks leven al genoeg gebaren gebruikt. Zelf gebruikte ik al de gebaren voor mama, papa, spelen, werken, eten, drinken, auto, goed zo, en slapen. Dat heb ik uitgebreid met klaar, helpen, boterham, waar en een aantal dieren. De dieren spraken mijn dochter vooral erg aan. In de laatste les hebben we nog een aantal bekende dieren aangeleerd gekregen, dat was erg fijn!

Hebben jullie voordelen van Babygebaren geleerd/ervaren die je eerder nog niet kenden? Zo ja welke?

Je merkt hoe fijn het is als je kindje in de periode dat ze nog niet/nauwelijks spreken, zich duidelijk kunnen maken, zonder te hoeven krijsen/roepen/gillen e.d. Hier gaf het vaak wat meer rust.

Wat mijn dochter vooral erg leuk vind, zijn de liedjes die ik heb geleerd met gebaren. Iedere avond als ze haar flesje leeg heeft, gaat ze op mijn schoot zitten met haar gezicht naar mij toe en wijst met twee vingers naar haar neus. Dan is het tijd voor het liedje: lief klein konijntje! Ze probeert mee te doen tijdens de liedjes maar vaak kijkt ze vol verwondering naar mijn handen. En zo werken we voor het slapen vaak een heel repertoire af!!!

Zouden jullie een cursus aanraden? Waarom zou iemand beginnen met Babygebaren?

Persoonlijk zou ik het een aanrader vinden voor iedere ouder, om de periode dat een kind zich nog niet letterlijk verstaanbaar kan maken, zich met behulp van gebaren kan uiten. Mij lijkt dat voor een kind en zijn ouders rust geven. Je verstaat elkaar. Voor medewerkers op een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal zou dit ook een hele grote plus zijn.

Hoe zijn jouw ervaringen met Babygebaren tot nu toe met jouw kindje(s)?

Wij zijn op dit moment erg bezig met liedjes en haar interesse in dieren. Al na de eerste les had ik naamgebaren bedacht voor haar zusjes (3). Dat vond ze heel fijn en het is ook leuk om te zien hoe ze die gebruikt.

Het voorlezen met gebaren heb ik nog niet geprobeerd. Een boek dat als tip werd gegeven tijdens de cursus is al gereserveerd bij de bibliotheek.

Persoonlijk merk ik wel dat de motoriek van een kind van 1,5 jaar nog niet zo fijn is dat het de gebaren goed kan uitbeelden. De grove lijnen zie je, maar echt het fijnere werk dat je bijvoorbeeld gebruikt bij bepaalde dieren is voor haar echt nog te moeilijk. Maar goed, ik houd vol en wie weet zien we binnenkort toch bijvoorbeeld een schildpadje uit zijn huisje komen!

Het belangrijkste voor mij is dat we er beide plezier aan beleven en dat we elkaar dingen duidelijk kunnen maken. Dat was mijn doel en daar zijn we vrij aardig in geslaagd!

Ik heb er ontzettend van genoten en we gaan er thuis lekker mee verder!

Cursus gevolg bij Ilse Kuijpers van www.letstalksigns.nl.

Review Marloes

Wij wilden de cursus babygebaren graag volgen, omdat wij het leuk vinden om contact met ons kind te hebben, nog voordat ze kan praten. We vinden het fijn dat ze begrijpt wat wij bedoelen en dat wij haar begrijpen. Wij vonden de belangrijkste voordelen van het gebruik van babygebaren dat ons kind sneller woordjes leert en we elkaar beter begrijpen. Er is veel interactie met elkaar omdat je elkaar aankijkt en je de aandacht voor elkaar hebt als je de gebaren oefent en gebruikt. En hopelijk is ons kind minder gefrustreerd omdat wij begrijpen wat zij bedoeld.

De cursus is heel toegankelijk voor iedereen. Je bent bij de cursusleider thuis en een aantal andere ouders/verzorgers. De gebaren worden met elkaar doorgenomen. Er is genoeg tijd om met elkaar over ervaringen te praten en te oefenen. Tijdens de cursus hebben we genoeg tips gekregen om de babygebaren te gebruiken. Je kunt zelf aangeven waar je vragen over hebt en hiermee wordt je dan geholpen. Je krijgt ook een (klein) boekje met gebaren mee naar huis en je kunt ook boeken bestellen over babygebaren. Je hoeft dan niet alles te onthouden.

Wij zijn op advies begonnen met een mix van kind gerichte gebaren en ouder gerichte gebaren. Voorbeelden hiervan zijn: bal, boek, lamp, luier, slapen, eten, drinken. Deze gebaren hebben we, mijn man en ik, consequent herhaald. Omdat onze dochter nog vrij jong was bij het begin van de cursus (6 maanden) duurde het lang voordat we zagen dat ze het oppikte. Tot nu toe hebben we dit nog niet gezien. Het begint nu een beetje te komen dat ze wat zwaaibewegingen maakt met de armen, hopelijk gaat dit over een tijdje op echte gebaren lijken.

Onze ervaring met de babygebaren tot nu is dat wij (te) vroeg zijn begonnen met de gebaren en dat je misschien beter nog een aantal maanden kunt wachten, omdat je kind het dan wat sneller oppakt denk ik. Zes maanden is erg jong. In de kleine 3 maanden dat we met onze baby aan het oefenen zijn, hebben wij nog geen gebaren terug gezien. Ze is wel heel nieuwsgierig en kijkt goed naar wat wij aan het doen zijn. Het kost veel energie om de gebaren te laten zien bij veel handelingen die je doet.

Wij kunnen de cursus aanraden. Babygebaren oefenen met je kind is een leuke bezigheid en je hebt veel contact met elkaar. De cursus is eigenlijk voor iedereen die meer van babygebaren af wilt weten en wilt weten waar je moet beginnen. Je kunt ervaringen met elkaar uitwisselen en de gebaren oefenen. Het is een hele laagdrempelige cursus.

Cursus gevolgd bij Carry Lubbers van www.babbeloniegebaren.nl.

Review Marianne

Een paar maanden geleden kwam ik op Facebook een advertentie tegen over de cursus babygebaren en mijn nieuwsgierigheid was meteen gewekt! Onze dochter was op dat moment bijna 8 maanden en viel precies in de doelgroep. Ik hoopte dat de cursus ons als ouders, maar vooral ook onze dochter,  zou helpen om alvast een beetje met elkaar te kunnen communiceren; nu wordt ze namelijk regelmatig ‘nijdig’ als ze iets duidelijk wil maken.

De cursus bestond uit drie bijeenkomsten van ongeveer 2 uur. Onze cursusleider Djoeke is een jonge vrouw en werkt met o.a. doven/slechthorenden. De babygebaren blijken namelijk gewoon afkomstig uit de dovengebarentaal! Een deel van de ochtend gebruikte ze om te vertellen over het hoe, wat en waarom van babygebaren; heel interessant! Het argument dat mij vooral aanmoedigde om de gebaren ook echt in de praktijk te brengen, is dat het je kind zelfvertrouwen geeft; ze krijgen namelijk ineens invloed op hun omgeving. Verder oefenden we deze ochtend uiteraard de 50 vooraf bepaalde gebaren, al kwamen er gedurende de hele ochtend zeker wel 70 gebaren langs. Aan het einde van de cursus liep mijn hoofd aardig over met nieuwe informatie en dacht ik echt: ‘hoe ga ik dit onthouden!’ Eenmaal thuis vertelde ik mijn man uiteraard over de cursus en liet hem de gebaren zien. Ik was verbaasd hoe makkelijk het er allemaal uitkwam, dat was leuk om te merken. In de dagen erna bleek dat het gebruiken van de gebaren voor ons ook een beetje voelt alsof ons kind ‘dom’ is. Het was prettig om dit tijdens de tweede cursusochtend uit te spreken en weer opnieuw enthousiast te worden over het gebruik van gebaren. Djoeke vertelt het ook zodanig dat je je af gaat vragen waarom niet iedereen gebaren gebruikt; zij doet het zo natuurlijk en rustig. Heel prettig! Tijdens deze tweede sessie oefenden we de 50 gebaren en verzonnen we ‘naamgebaren’ voor onze kinderen en voor de opa’s/oma’s. Een leuke manier om de gebaren te herhalen. Inmiddels worden de gebaren thuis regelmatig gebruikt, al is het vooral nog door mijzelf. De gebaren die wij gebruiken: poes, vliegtuig, vogel (want die drie dingen zien wij regelmatig in de tuin), eten, drinken, muziek (de radio staat vaak aan), licht aan/uit, klaar, op, waar (waar is…?) en slapen. Het is goed om je te blijven realiseren dat het echt een ondersteuning is van de gesproken taal. Ik moest dan ook wel bewust blijven nadenken over wat ik zei.

De laatste cursusochtend was weer een maand later en stond ook in het teken van herhaling. Wat mij betreft lag het tempo de laatste sessie wat te laag. Het is wel heel prettig dat er veel tijd zit tussen de bijeenkomsten zodat je echt de kans krijgt om te wennen aan het gebruiken van de gebaren en misschien zelfs wel een reactie bij je kind terug ziet; dat is echt heel leuk! Hoewel je echt goed moet kijken welk gebaar je denkt dat je kind maakt – vooral omdat het vaak net iets anders wordt uitgevoerd dan je hebt voorgedaan – is het echt een bemoediging dat die kleintjes dit al snel oppakken.

Ik merkte dat het in de praktijk een beetje zoeken is naar de juiste momenten om de gebaren te gebruiken en ook om ze consequent te gebruiken. Het zal echt een gewoonte moeten worden. Maar hoe meer onze dochter de gebaren gaat ‘terugdoen’, hoe meer ik me realiseer dat het echt de moeite waard was!

Cursus gevolgd bij Djoeke van Rossum van www.bijdehandjesgebaren.nl.

Review Steffie

Ik vond het heel leuk om de cursus babygebaren te winnen. Zelf heb ik een zoontje van net 1 jaar, en ik werk in de kinderopvang. Dus kan ik het de hele dag door gaan gebruiken. Ik kreeg een thuiscursus van 2 uur. Eerst een uitleg gekregen waarom babygebaren nuttig was. Dat het vaak fijn is voor kinderen die nog niet kunnen praten, maar wel doormiddel van gebaren dingen duidelijk kunnen maken, waardoor frustratie dan vaak wat minder is. Dat vond ik een erg goed punt, en hoe fijn is het voor je eigen kindje dat hij dingen duidelijk aan je kan maken. Wel had ik ook mijn twijfels over het praatgedrag als ze ook dingen duidelijk kunnen maken zonder praten. Maar ze liet me zien doormiddel van cijfers en voorbeelden dat dat dus niet het geval was. Ik was daardoor overtuigd en nog enthousiaster.

We zijn begonnen met de gebaren die je dagelijks gebruikt, en soms wel ook voorspelbaar is. Slapen, eten, drinken zijn woorden die je misschien al in het dagelijks leven gebruikt. Maar ook woorden zoals klaar, mama en papa, zijn leuk en handig om je kindje te leren. Ik heb 50 gebaren geleerd, en die staan ook in een boekje die je mag houden.

Wij zijn nu begonnen met 10 gebaren die we dagelijks al vaak gebruiken. Mijn zoontje vind het vooral erg grappig als we de gebaren maken. Hij doet ze nog niet na, maar dat zou ook wel heel knap zijn als dat na anderhalve week al gebeurd.

Ik zou een cursus babygebaren aanraden aan ouders die er vooral zin in hebben. Als je er geen moeite in wil stoppen dan heeft het geen nut. Ook denk ik dat als je een kindje hebt die wat sneller gefrustreerd is of die snel is qua ontwikkeling, het handig is om met babygebaren te werken zodat ze dingen sneller duidelijk aan je kunnen maken. Ik heb er in ieder geval erg van genoten en geleerd!

Sabine gaf een goede duidelijke uitleg, was erg enthousiast en wist waar ze het over had. Door haar enthousiasme merkte ik ook dat ik daardoor ook meer enthousiast werd, en tevens mijn  vriend die daar erg nuchter in is. Ze heeft ook haar achtergrond met betrekken tot werk als gebarentolk uitgelegd, waardoor je nog meer vertrouwen krijgt in wat ze doet en waar ze verstand van heeft.

Cursus gevolgd bij Sabine Bakker-Siezenga van www.walkietolkie.nl.

Samenvatting
  • 9/10
    Cursusinhoud - 9/10
  • 9/10
    Kosten - 9/10
  • 9.5/10
    Kwaliteit - 9.5/10
9.2/10

Samenvatting

Leuke en leerzame cursus om met je kindje te kunnen communiceren.