De voorbereiding

Al mijn vriendinnen zwanger, ik niet

Al mijn vriendinnen zwanger ik niet
Al mijn vriendinnen zwanger ik niet
Je wilt dolgraag een kindje. Maar terwijl al je vriendinnen een voor een zwanger worden, zit jij elke maand teleurgesteld bij een negatieve test. En hoe langer het duurt, hoe zwaarder het lijkt te worden.

Al mijn vriendinnen zwanger, ik niet

Als je samen met je partner graag een kindje wilt, kun je ontzettend toeleven naar een zwangerschap. Elke maand kijk je vol ongeduld uit naar de tijd dat je weer een nieuwe zwangerschapstest kunt doen. Maar helaas, de tijd verstrijkt en je wordt maar niet zwanger. En terwijl jouw vriendinnen een voor een met het heugelijke nieuws komen dat ze zwanger zijn, ga jij steeds meer bij de pakken neerzitten. Elke dikke buik die je tegenkomt, geeft een krampend gevoel van verlangen in je maag. Kraambezoeken worden steeds moeilijker, omdat je zo sterk geconfronteerd wordt met je eigen gemis. De situatie kan zelfs zo lastig voor je worden, dat je andere zwangere vrouwen gaat vermijden. Maar is er wel reden om je zorgen te maken? En wanneer is het tijd om echt aan de bel te trekken bij een deskundige?

Wat is een normale ‘wachttijd’?

Als je een kinderwens hebt, wil je natuurlijk dat je zo snel mogelijk zwanger wordt. Toch heeft zwanger worden vaak nog wat tijd nodig. Zeker wanneer je lange tijd anticonceptie hebt gebruikt, moet je lichaam eerst weer wennen aan de nieuwe situatie. Je hormonen moeten in balans komen en ook je baarmoeder moet weer even wennen aan de nieuwe situatie. Neem daar dan ook even rustig de tijd voor.

Hoeveel kans heb je op een zwangerschap?

Volgens onderzoek is 80-90% van de vrouwen van paren met kinderwens binnen een jaar zwanger. De gemiddelde kans per maand (dat is iets anders dan een normale kans) die hieruit berekend kan worden is 15%. Als je onvruchtbaar bent, is je kans per maand 0% en als je supervruchtbaar bent 60%. Iedere kans daartussen komt dus voor!
Het is dus helemaal niet vanzelfsprekend dat je binnen een paar maanden zwanger bent. Volgens artsen is het normaal als je binnen twee jaar zwanger bent en het komt vaak voor dat het binnen een jaar lukt. Zolang deze twee jaar nog niet voorbij zijn, hoef je je nog niet direct zorgen te maken over je vruchtbaarheid. Lees ook ons artikel over de kans op zwangerschap.

Nog steeds niet zwanger, en dan?

Soms komt het echter voor dat je na twee jaar nog niet zwanger bent. De oorzaak hiervan kan liggen in een vruchtbaarheidsstoornis. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt te maken met een stoornis in de vruchtbaarheid. De helft daarvan merkt het als zij proberen voor de eerste keer zwanger te worden. Deze vrouwen hebben dan te maken met een zogenaamde primaire vruchtbaarheidsstoornis. Het andere gedeelte van de vrouwen, loopt pas tegen problemen aan als zij voor de tweede of zelfs derde keer zwanger willen worden. De oorzaak van de stoornis kan zowel bij de man als bij de vrouw liggen. Het kan ook voorkomen dat het helemaal niet duidelijk wordt wat de oorzaak is van de stoornis. Wanneer je te maken hebt met een vruchtbaarheidsstoornis zijn er vaak passende behandelingen mogelijk. Informeer bij je arts wat de mogelijkheden voor jullie persoonlijk zijn.

Wat kun je doen om je kans op zwangerschap te vergroten?

Om je kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Slechte eenzijdige voeding is uit den boze en ook drugs, alcohol en nicotine beïnvloeden je vruchtbaarheid op een negatieve manier.
Verder is het belangrijk dat je samen geniet van het vrijen. De kans op een zwangerschap is namelijk het grootst als jullie samen tot een hoogtepunt komen. Jouw orgasme zorgt er bovendien voor dat je vagina goed vochtig wordt. Hierdoor wordt de overlevingskans van de zaadcellen een stuk groter. Bovendien kunnen de zaadcellen zich in deze vochtige omgeving goed voortbewegen. Zorg er in ieder geval voor dat het vrijen geen verplichting wordt, al is je kinderwens nog zo groot. Ga dus niet alleen planmatig te werk, maar zorg dat het prettig blijft om te vrijen.