Zwanger worden

Bewust alleenstaande moeder

Bewust alleenstaande moeder
Bewust alleenstaande moeder

Je bent single. Maar je hebt toch een kinderwens. Dit kan ontzettend pijnlijk zijn. Een relatie krijg je immers niet op bestelling. Voor sommige vrouwen is deze sterke kinderwens reden om te kiezen voor een zwangerschap zonder hulp van een partner. We spreken dan van een bewust alleenstaande moeder (bam).

Kinderwens

De kinderwens van een alleenstaande vrouw of man verschilt niet van de kinderwens van een man of vrouw binnen een relatie. Toch leidt het voor hen wel tot lastige dilemma’s. Want hoe kun je zwanger raken zonder dat er een partner in het spel is? En hoe voed je als alleenstaande moeder een kind op? En is het wel goed voor het kindje zelf om met maar één ouder op te groeien? Vragen waar je voor jezelf een duidelijk antwoord op wilt hebben. Je wilt immers het beste voor je kindje, maar ook voor jezelf.

Zelf zwanger worden

Als je besloten hebt je kinderwens alleen te willen realiseren, heb je als vrouw een aantal opties. Je kunt ervoor kiezen om zelf zwanger te worden via een donor of wensvader. Een wensvader is een alleenstaande vader met een kinderwens. Wanneer je deze keus maakt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om zwanger te worden:

  • Zelfinseminatie (ZI): Bij zelfinseminatie breng je het sperma van een donor zelf in.
  • Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID): Bij KID wordt het donorsperma via een kunstmatige methode ingebracht, zodat het zelf de baarmoeder inzwemt.
  • Intra-uteriene inseminatie (IUI): Bij IUI worden de zaadcellen, nadat het sperma in een laboratorium is bewerkt, direct in de baarmoeder ingebracht.
  • In vitro fertilisatie/intra cytoplasmatische sperma-injectie (IVF/ICSI): Bij deze methode heeft de bevruchting al in het laboratorium plaatsgevonden. Uit deze bevruchting ontstaat een embryo, dat wordt teruggeplaatst in de baarmoeder.

Lukt het niet zelf zwanger te worden, dan is pleegzorg of adoptie misschien een optie.

Reactie omgeving

Misschien maak je je zorgen over hoe je omgeving zal reageren op een eventuele zwangerschap. Zo kun je best bang zijn dat men het egoïstisch zal vinden dat jij deze keuze hebt gemaakt. Realiseer je dan dat het voor jou een hele bewuste keuze was. Een keuze die alleen jouw leven sterk beïnvloedt. En dat je volledig vrij bent deze keuze te maken. De meeste mensen kunnen je wens waarschijnlijk heel goed begrijpen. Misschien vinden ze je juist sterk, stoer of dapper. Waarschijnlijk kun jij heel goed uitleggen waarom je graag een kindje wilt. Je hebt immers een hele bewuste keuze gemaakt. En een kindje dat zo gewenst is, komt in een warm nest terecht. Wanneer je zwangerschap eenmaal een feit is, zal je omgeving vanzelf leren de keuze bewust alleenstaande moeder te begrijpen en te accepteren.