Zwanger worden

Draagmoederschap

Draagmoederschap
Draagmoederschap

Het is in Nederland een vrij beladen onderwerp; het draagmoederschap. Toch zijn er diverse stellen waarvoor draagmoederschap een optie is. Zo kan het zijn dat je om medische redenen een zwangerschap niet zelf kunt uitdragen. Of dat je een partner hebt van hetzelfde geslacht, en toch graag een kindje wilt. Adoptie is door strenge regels en enorme wachtlijsten vaak onmogelijk. Bovendien is de kans dat je een pasgeboren baby krijgt enorm klein. Draagmoederschap kan daarom een oplossing bieden.

Draagmoeder

Wat is draagmoederschap precies? Een draagmoeder is een vrouw die voor iemand anders een kind baart. Wanneer zogenaamde ‘wensouders’ zelf geen kinderen kunnen krijgen, kunnen zij een andere vrouw vragen het kind voor hen te dragen. Na de bevalling staat de draagmoeder de baby af aan de wensouders, die het kind dan verder verzorgen en opvoeden.

IVF

Er zijn verschillende manieren waarop een draagmoeder zwanger kan raken. Zo kan er een eicel van de wensmoeder in een laboratorium bevrucht worden met het zaad van de wensvader. Dit wordt ook wel IVF (In Vitro Vertilisatie) of ‘reageerbuisbevruchting’ genoemd. De ongeboren vruchten, oftewel embryo’s, die hieruit zijn ontstaan, worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de draagmoeder. Zo kan het kindje zich daar verder ontwikkelen.

Kunstmatige inseminatie

Soms wordt de draagmoeder bevrucht met het zaad van de wensvader en is zij zelf ook de biologische moeder. Hierbij wordt het zaad van de wensvader ingebracht in de baarmoeder van de draagmoeder. Dit noemen we ook wel kunstmatige inseminatie. Wanneer het zaad samenkomt met het eitje van de draagmoeder, kan er een zwangerschap ontstaan. Bij zowel IVF als bij kunstmatige inseminatie kan er ook gebruik worden gemaakt van een donoreicel of donorzaad.

Commercieel draagmoederschap

Om commercieel draagmoederschap tegen te gaan is in Nederland het bemiddelen als beroep of bedrijf tussen wensouders en draagmoeders verboden. Tevens is het plaatsen van een openbare oproep, om een draagmoeder te vinden, niet toegestaan. Wensouders zoeken het vaak in de vrienden- en kennissenkring of wijken uit naar landen waar de wetgeving soepeler is. Diverse organisaties pleiten voor een draagmoederbank.

Problemen

Mede door de ingewikkelde en onduidelijke wetgeving kunnen er tijdens het hele traject onvoorziene problemen optreden. Het is daarom ontzettend belangrijk om, in geval van draagmoederschap, goed op de hoogte te zijn van de consequenties en van alle wetten en regels op dit gebied. Het gaat uiteindelijk om het belang van het kindje.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over draagmoederschap op de website van de Rijksoverheid of op de website Zwangervooreenander.nl.