Vruchtbaarheidsbehandelingen

Eiceldonatie

Eiceldonatie
Eiceldonatie
Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Zeker niet wanneer je als vrouw geen eicellen (meer) produceert, of als je eicellen ongeschikt zijn voor een zwangerschap. De mogelijkheid om zelf zwanger te worden is daarmee weggenomen. Behalve wanneer je kiest voor eiceldonatie.

Hoe werkt de eicel?

De eicel vormt, samen met de spermatozoa, de kern van je kindje. Deze kleine follikels groeien onder in je buik aan je eierstokken. Bij een gezonde vrouw worden deze eitjes elke maand klaargemaakt voor bevruchting. Wanneer het eitje helemaal rijp is, ontstaat de eisprong, de ovulatie. Het eitje kan op dat moment bevrucht worden door een spermacel. Wanneer er geen bevruchting plaatsheeft, wordt het eitje afgestoten. Dan ontstaat er een menstruatie.

Wanneer een eiceldonatie?

Wanneer een vrouw door omstandigheden geen eierstokken meer heeft of vroegtijdig in de overgang is gekomen, kan zij niet meer zwanger worden. In dat geval kan eiceldonatie een oplossing zijn. Dit geldt ook voor vrouwen die een tumor in hun eierstok hebben of een erfelijke afwijking hebben die via de vrouw overgebracht wordt. In dat geval ligt het probleem primair bij de eierstokken, maar is de baarmoeder nog volledig intact.

Wat is eiceldonatie?

Eiceldonatie betekent het afstaan van onbevruchte eicellen. Deze eicellen worden gebruikt bij de bevruchting van vrouwen die zelf geen eicellen meer produceren of van wie de eicellen niet geschikt zijn voor bevruchting. In de meeste gevallen wordt zo’n eicel gedoneerd door een bekende, zoals een zus of vriendin. In Nederland is anonieme donatie namelijk niet toegestaan. In sommige gevallen zien we ook eiceldonatie door paren die met een vruchtbaarheidsbehandeling bezig zijn en eicellen over hebben. Omdat in Nederland anonieme donatie niet is toegestaan, zoeken echtparen regelmatig hun heil in landen waar anonieme eiceldonatie wel mag. Zo zijn er verschillende klinieken in België, Spanje, Rusland en Griekenland die geregeld buitenlandse echtparen helpen aan een anonieme donor.

Eiceldonoren

Eiceldonoren zijn schaars. En dat is niet zo vreemd. Een eiceldonor moet namelijk een ingrijpende en belastende IVF-procedure ondergaan, alvorens zij eicellen af kan staan. Zo moet de cyclus van de donor worden onderdrukt, vervolgens starten ze met hormooninjecties om haar eierstokken te stimuleren om meerdere eicellen tot rijping te brengen, en daarna volgt het verwijderen van de rijpe eicellen. Ook moeten eiceldonoren aan allerlei strenge medische voorwaarden voldoen. Zo mag je als eiceldonor niet ouder zijn dan 40 jaar en moet je een voltooid gezin hebben. Dit laatste heeft te maken met het risico op complicaties waardoor de vruchtbaarheid van de donor zou kunnen verminderen.

Hoe gaat eiceldonatie in zijn werk?

Wanneer je een geschikte donor hebt gevonden, wordt deze behandeld met medicijnen die meerdere eitjes laten rijpen. Ondertussen krijg jij, als ontvanger, medicijnen toegediend die je baarmoederslijmvlies klaarmaken voor een zwangerschap. Wanneer jouw lichaam klaar is voor een zwangerschap, wordt de donoreicel via IVF of ICSI bevrucht met het zaad van je partner. Als de bevruchting heeft plaatsgevonden, ontstaat er een klein embryo. Dit wordt dan voorzichtig teruggeplaatst in jouw baarmoeder. Vanaf dat moment is het afwachten of er een innesteling plaatsheeft. Meestal kun je twee weken na de terugplaatsing een zwangerschapstest doen.

Slagingspercentage

Wanneer je kiest voor een eiceldonatie, hangt de kans op een zwangerschap voor een groot deel af van de leeftijd van de eiceldonor. Een jonge donor heeft vaak de meest gezonde eicellen. Dat betekent dat deze eicellen de grootste kans hebben op bevruchting en innesteling. Daarnaast speelt ook de conditie van het baarmoederslijmvlies van de wensmoeder een rol. Een bevruchte eicel heeft namelijk een goed opgebouwd baarmoederslijmvlies nodig om zich in te nestelen.