Vruchtbaarheidsproblemen

Endometriose en zwanger worden

Endometriose en zwanger worden
Endometriose en zwanger worden
Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Zeker wanneer je last hebt van een lichamelijke aandoening die je vruchtbaarheid ernstig vermindert. Eén regelmatig voorkomende vruchtbaarheid beperkende aandoening is endometriose.

Tijdens je menstruatiecyclus rijpt er aan je eierstok een klein eitje. Wanneer dit eitje rijp is, komt het los van de eierstok en kan bevruchting plaats hebben. Wanneer het eitje echter niet wordt bevrucht, stoot het lichaam dit eitje af. Samen met het afgebroken baarmoederslijmvlies vormt dit je menstruatie.

Tijdens deze menstruatie komt er bloed naar buiten. Wat je niet ziet, is dat er een deel van het bloed via de eileiders kan teruglopen in de buikholte. In dat bloed zitten zogenaamde afgestoten endometriumcellen, oftewel de bouwstenen voor het baarmoederslijmvlies. Het baarmoederslijmvlies bekleedt normaal gesproken de binnenkant van de baarmoeder en wordt dikker naarmate de eisprong nadert. Wanneer het bloed met de, meestal dode, endometriosecelletjes in het lichaam komt, worden die celletjes normaal gesproken netjes opgeruimd door je lichaam. Soms gebeurt het echter dat er levende endometriumcellen in je buikholte terechtkomen. Omdat deze cellen niet dood zijn, zullen ze zich onder invloed van je hormonen weer opbouwen tot nieuw baarmoederslijmvlies. Dat kan gebeuren op diverse plaatsen in je lichaam, zoals in je eileiders, je eierstokken, je blaas, je darmen of zelfs op plekken die ver van je baarmoeder af liggen. Op die manier ontstaat er baarmoederslijmvlies op meerdere plaatsen in je lichaam. Dit baarmoederslijmvlies ontwikkelt zich net als het baarmoederslijmvlies in je baarmoeder. Dat betekent dat het bij uitblijven van bevruchting ook afgebroken wordt door het lichaam en gaat bloeden. Dit is bijna nooit levensbedreigend, maar kan wel veel klachten, voornamelijk pijnklachten, veroorzaken.

Hoe weet je dat je endometriose hebt?

De exacte oorzaak van endometriose is niet bekend. Endometriose hoeft niet gepaard te gaan met pijnklachten. Je komt er pas achter dat je endometriose hebt, omdat je bijvoorbeeld niet zwanger kunt raken. Soms heb je al langer last van een afwijkende menstruatie of pijnklachten in je onderbuik. Wanneer je al langer klachten hebt die optreden tijdens of rond je menstruatie, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar de gynaecoloog. Met een speciale echografie kan de gynaecoloog kijken of er zogenaamde endometriomen aanwezig zijn. Om de diagnose definitief te kunnen stellen, is er een kijkoperatie nodig.

Vruchtbaarheid

Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan de vruchtbaarheid worden aangetast. Wanneer het endometriumweefsel zich nestelt in de eierstokken kan dit cysten en verklevingen veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je vruchtbaarheid wordt aangetast. Je eitje heeft immers geen vrije doorgang meer door de eileiders. In eerste instantie wordt geprobeerd de cysten of het weefsel operatief te verwijderen. In het geval van verminderde infertiliteit wordt er vaak gekozen voor een ki- of ivf-behandeling. Lees ook onze artikelen over kunstmatige inseminatie en een ivf behandeling.

Behandeling endometriose

Endometriose is een chronische aandoening. Bij een lichte vorm van endometriose is behandeling niet nodig. Wanneer er echter klachten ontstaan, is het mogelijk met de juiste behandeling de endometriose onder controle te krijgen. Je kunt hierbij kiezen voor een hormonale of chirurgische behandeling of een combinatie van beide. Bij de hormonale behandeling moet je verschillende medicijnen slikken. Deze medicijnen beïnvloeden de aanmaak van je hormonen die de opbouw van je baarmoederslijmvlies, de eisprong en je menstruatie besturen. Alle medicijnen hebben bijwerkingen, echter verschilt de ernst hiervan per medicijn en per vrouw. Helaas zijn dit vaak medicijnen die tegelijkertijd een zwangerschap uitsluiten. Daarom kiezen vrouwen die zwanger willen worden vaak voor chirurgisch ingrijpen. Endometriose-cysten verdwijnen niet door medicatie, dus zullen in de regel operatief worden verwijderd. Met laserlaparoscopie kunnen de endometriosehaarden worden verwijderd. Hierdoor is de weg naar een zwangerschap (tijdelijk) weer open.