Gezondheid en psyche

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht en zwanger worden
Overgewicht en zwanger worden
In de Westerse landen hebben steeds meer mensen last van overgewicht. In Nederland is ruim 30% van de vrouwen te zwaar. Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een negatieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid.

Wanneer is er sprake van overgewicht?

De makkelijkste manier om overgewicht te bepalen is het berekenen van de Body Mass Index (BMI). Deze wordt berekend door je gewicht (in kilo’s) te delen door het kwadraat van je lengte (in meters). Voorbeeld: Je bent 1,60 meter en weegt 85 kg. Dan kun je als volgt je BMI berekenen: 85 : (1,60 x 1,60) = 33,20

  • Een BMI tussen 25 en 29.99 = (licht) overgewicht
  • Een BMI tussen 30 en 34.99 = obesitas
  • Een BMI tussen 35 en 39.99 = ernstige obesitas
  • Een BMI van 40 en daarboven = morbide obesitas

Een andere manier is door het meten van de omtrek van het smalste deel van je middel. Een omtrek van meer dan 88 centimeter geeft bij vrouwen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Overgewicht en zwanger worden

Door veranderingen in je hormoonhuishouding kan je menstruatie onregelmatig worden of zelfs helemaal uitblijven waardoor er veel later of geen eisprong plaatsvindt. Hoe hoger de BMI, hoe meer de kans op een zwangerschap afneemt. Een BMI van 35 geeft al 25% minder kans, bij een BMI van 40 is dit ongeveer 45%!

Niet alleen gewicht, maar ook de vetverdeling is van invloed op de vruchtbaarheid. Een vetophoping bij je buik kan voor meer problemen zorgen dan bijvoorbeeld vet op de benen of heupen.

Risico’s overgewicht tijdens zwangerschap

Als je ondanks je overgewicht toch zwanger bent geraakt kan het overgewicht alsnog voor complicaties zorgen gedurende de zwangerschap en de bevalling. Je hebt bijvoorbeeld meer kans op een miskraam, een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes of zwangerschapsvergiftiging. Verder zijn de echo’s minder betrouwbaar. Natuurlijk bevallen is lastiger omdat de verloskundige minder ruimte heeft door je omvang, de bevalling duurt vaak (veel) langer en een keizersnede is zeker niet uitgesloten.

Risico’s voor je baby

Jouw overgewicht kan behalve bij jou ook bij je ongeboren baby voor problemen zorgen. Baby’s van moeders met overgewicht worden vaker te vroeg geboren, hebben meer kans op (hart)aandoeningen en hebben meer aanleg voor het krijgen van overgewicht.

Zwanger en afvallen

Het beste is om voor je zwangerschap al een zo gezond mogelijk gewicht te hebben. Dus probeer het liefst vooraf wat af te vallen door gezond te eten en regelmatig te sporten. Lukt het je niet alleen, om op een verantwoorde manier af te vallen, ga dan eens naar je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je vast helpen. Je kunt ook samen met een vriend(in) gaan sporten. Als je samen gaat dan heb je vaak net iets meer een stok achter de deur. Ben je zwanger? Ga dan niet diëten, maar zorg voor een goede voeding en voldoende beweging.