Vruchtbaarheidsproblemen

PCOS en zwanger worden

PCOS en zwanger worden
PCOS en zwanger worden
De menstruatiecyclus van een vrouw is een prachtig, maar ook kwetsbaar fenomeen. Voor een goed verloop, moeten al je hormonen perfect in balans zijn. Zo niet, dan leidt dat al snel tot vruchtbaarheidsproblemen.

Wat is PCOS?

PCOS betekent Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Het syndroom komt voor bij 10 tot 15 procent van de vrouwen. Iemand met PCOS ontwikkelt meerdere (poly) cystes (cysteus) op de eierstok (ovarium). Cystes zijn blaasjes gevuld met vocht. Deze cystes ontstaan doordat de eiblaasjes, of follikels, niet voldoende doorontwikkelen. Aan het begin van elke menstruatiecyclus vormen zich namelijk kleine eiblaasjes aan de eierstok. Onder invloed van het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) en het Luteïniserend Hormoon (LH) ontwikkelen deze eiblaasjes zich langzaam tot rijpe eitjes en volgt er een normale eisprong. Bij vrouwen met PCOS is er niet voldoende FSH in het bloed aanwezig om de eiblaasjes goed te laten rijpen. Daardoor wordt het eitje niet klaar gemaakt voor de eisprong. De eiblaasjes, of follikels, blijven echter wel in de eierstok zitten en vullen zich met vocht. Zo ontstaat er een cyste.

PCOS en vruchtbaarheid

Omdat de ontwikkeling van de eiblaasjes verstoord is, kunnen er geen rijpe eitjes ontstaan. Dat betekent dat er ook geen bevruchting kan plaatshebben. Een vrouw met PCOS is daarom vaak verminderd of zelfs geheel niet vruchtbaar. Daarnaast leidt PCOS vaak tot overproductie van het mannelijke hormoon testosteron. Daardoor kun je last krijgen van overbeharing of juist kaalheid. Ook kunnen er problemen ontstaan door insulineresistentie. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel in je lichaam en zet de eierstok aan tot het produceren van meer geslachtshormonen. Wanneer je lichaam ongevoelig wordt voor deze insuline, zal het als reactie hierop nog meer insuline gaan aanmaken, om zo toch de bloedsuikerspiegel te reguleren. Deze hoge concentraties insuline kunnen suikerziekte veroorzaken. De eierstokken van vrouwen met PCOS lijken extra gevoelig te zijn voor deze hoge concentratie insuline. Omdat het onnatuurlijk is dat het eitje niet rijpt, probeert het lichaam de insuline te gebruiken voor een extra productie van geslachtshormonen om het lichaam opnieuw klaar te maken voor de rijping van nieuwe eitjes. Maar door de kleine hoeveelheid FSH, komt het vaak alsnog niet tot een gezonde rijping.

Behandelingen

PCOS is een aanleg die op zichzelf niet te genezen is. Wel kunnen maatregelen genomen worden om je lichaam zo vruchtbaar mogelijk te maken. Een belangrijke risicofactor voor PCOS is overgewicht. Wanneer je graag zwanger wilt worden is de beste behandeling dan ook gewichtsverlies. Dit zorgt er vaak voor dat je cyclus vaak spontaan weer herstelt. Gezond afvallen is moeilijk. Vraag daarom altijd de hulp van je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Lees ook ons artikel over overgewicht en zwanger worden. Wanneer gewichtsverlies niet voldoende helpt, kan de arts je behandelen met medicatie of injecties om de eisprong op te wekken. Daarnaast is een operatieve ingreep mogelijk. Hierbij brandt de arts een aantal follikels aan de rand van de eierstok weg. Daardoor ontstaat er vaak tijdelijk een nieuwe cyclus.

Helaas is succes van deze behandelingen niet gegarandeerd. Daardoor is het vaak een emotioneel zwaar en onzeker proces. Zorg dat je duidelijk je grenzen blijft aangeven en op tijd een rustperiode inplant. Want uiteindelijk draait het allemaal om jouw gezondheid.