Zwangerschap

3 redenen om fitter te zijn tijdens de zwangerschap

Basic-Fit
Basic-Fit
Een zwangerschap lijkt natuurlijk een fantastisch excuus te zijn om eens 9 maanden lang lekker te eten en zo min mogelijk te bewegen. Toch blijft werken aan de gezondheid en een fit leven van essentieel belang voor een gezonde zwangerschap. Bovendien heeft een fit lijf heel veel voordelen tijdens én na de zwangerschap. Nog niet overtuigd waarom je vooral jouw abonnement op je Basic-Fit Sportschool moet behouden? Hier zijn 3 redenen om fitter te zijn (en te blijven!) tijdens de zwangerschap.

De bevalling zal soepeler verlopen

Uit onderzoek blijkt dat een fit lichaam helpt tijdens de bevalling. Vrouwen die zeer fit zijn hebben een veel minder grotere kans op complicaties tijdens de bevalling. Daarnaast zal de bevalling vaak sneller en soepeler verlopen. Zo hebben vrouwen die blijven sporten tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld een minder grote kans op een keizersnede tijdens de bevalling dan vrouwen die niet sporten.
Logischerwijs heeft dit ook veel met kracht en uithoudingsvermogen te maken. Soms is een keizersnede de enige oplossing wanneer het lijf ‘op’ is en je dus gewoon niet meer kan. Wanneer je over een fitter lijf beschikt, is de kans groter dat je deze ware marathon langer vol kunt houden en is daardoor de kans groter dat je de bevalling op eigen kracht kunt blijven doorzetten.

Sneller herstel na de bevalling

Het herstel na de bevalling is niet altijd even gemakkelijk. Dit is natuurlijk ook voor een groot deel afhankelijk van de mogelijke complicaties die er tijdens de bevalling zijn geweest. Wanneer je een totaalruptuur of een keizersnede hebt gehad, is de kans groot dat je hier nog heel wat weken tot maanden last van zult hebben. Bij een bevalling zonder de nodige complicaties is de kans groot dat je na een aantal weken alweer goed op de been bent.
Uit onderzoek blijkt wel dat een fit lichaam bijdraagt aan een spoedig herstel na de bevalling. Het lichaam is beter in staat om klappen op te vangen en zal beter reageren op de slapeloze nachten en andere kwaaltjes na de bevalling. Hierdoor krijg je sneller je energie terug, voel je je sneller weer ‘jezelf’ en zal je afgezien van de gebroken nachten ook weer sneller fit zijn.
Niet alleen je energie is weer sneller op peil als je fit blijft tijdens de zwangerschap, ook zal je waarschijnlijk weer sneller de zwangerschapskilo’s kwijtraken. Bovendien helpt het zeker wanneer je goede buikspieren hebt gehad tijdens de zwangerschap. Op die manier is de kans groter dat je buik sneller herstelt na de bevalling.

Minder kans op bekkenbodemproblematiek

Veel moeders hebben last van bekkenbodemproblemen. Dit kan zich uiten in pijnklachten tijdens het lopen, maar kan ook een aantal vervelende en zelfs wat gênante problemen geven. Bijvoorbeeld doordat ze hun urine niet meer goed kunnen ophouden. Door tijdens de zwangerschap al de bekkenbodem te trainen, zal je merken dat de kans op pijnklachten en blijvende problemen een stuk kleiner is dan bij vrouwen die niet gesport hebben tijdens de zwangerschap.