Zwangerschap

Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Bandenpijn tijdens de zwangerschap
Bandenpijn tijdens de zwangerschap
Bandenpijn tijdens de zwangerschap ontstaat doordat de banden waar de baarmoeder in hangt uitrekken. Dit kun je voelen als een zeurende, stekende pijn in je onderbuik, aan de zijkant van je buik en in je liezen. Het kan ook een uitstralende pijn veroorzaken naar je bil en bovenbenen. Vaak ontstaat het vanaf de 20e week, maar het kan ook in een vroeger stadium ontstaan. Zeker wanneer het niet je eerste zwangerschap is. Vooral tijdens het lopen kun je veel last hebben van deze pijn. Maar ook bij het veranderen van houding (bijvoorbeeld omdraaien in bed, opstaan uit een stoel). Ondanks dat het geen kwaad kan is het wel vervelend, je kunt er alleen niet zoveel aan doen.

Wat je wel kunt doen

Probeer onverwachte bewegingen en zwaar tillen te vermijden en voldoende rust te nemen. Extra warmte, zoals een warm bad, een warme douche of een warme kruik geeft verlichting. Probeer je buik niet te laten hangen. Span je buikspieren regelmatig aan, maar let er op dat je de rug hierbij zo recht mogelijk is. Ook het gebruik van een zwangerschapsgordel kan verlichting geven. De zwangerschapsgordel is ontwikkeld ter bestrijding van lage rugklachten, bandenpijn en lichte bekkeninstabiliteit. De oplossing tegen rugpijn tijdens en na de zwangerschap. Probeer ook te letten op je houding, kantel je bekken naar voren, recht je rug en plaats je benen iets uit elkaar. Als je gaat liggen probeer dan eens op je zij te gaan liggen met een (voedings)kussen tussen je knieën. Dit creëert ruimte in de buik.

De verloskundige

Blijf je lang last houden van de pijn of blijft de pijn toenemen overleg dan een keer met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij heeft vast wel tips om de last tot een minimum te beperken.