Zwangerschap

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap
Bloedarmoede tijdens de zwangerschap
Eén van de belangrijkste onderdelen van je bloed zijn de rode bloedlichaampjes. Deze rode bloedlichaampjes bestaan uit een aantal belangrijke bouwstenen. Eén van deze bouwstenen is hemoglobine (Hb). Deze eiwitrijke stof vervoert zuurstof door je lichaam en geeft het bloed zijn rode kleur. Om hemoglobine te maken, is er ijzer nodig in het bloed. IJzer krijg je binnen door je voeding. Zonder ijzer kan geen hemoglobine worden aangemaakt en kan zuurstof dus niet door het lichaam worden vervoerd. IJzer is dus erg belangrijk om je gezond te houden. Wanneer het hemoglobinegehalte, en daarmee het ijzer in het bloed te laag is, noemen we dat bloedarmoede of anemie.

Aanmaak rode bloedlichaampjes

Hemoglobine en ijzer spelen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. In deze tijd maakt je lichaam meer dan een liter bloed extra aan voor de ontwikkeling en groei van de placenta. Daarnaast heeft je baby ijzer nodig voor de aanmaak van zijn eigen bloed. Ook neemt tijdens de zwangerschap je zuurstofbehoefte toe. Daarom maakt je lichaam extra rode bloedcellen aan om de zuurstof zo goed mogelijk te vervoeren. Om die rode bloedcellen aan te maken, heeft je lichaam extra ijzer nodig.

Bloedverdunning

De aanmaak van deze nieuwe rode bloedcellen vergt veel tijd. Om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen, maakt je lichaam ook extra bloedvocht, of plasma aan. Omdat dit plasma sneller aangemaakt wordt dan de nieuwe rode bloedcellen, ontstaat er bloedverdunning. Dat betekent dat er in verhouding minder rode bloedcellen, en daardoor ijzer, in een grotere hoeveelheid bloedvocht zitten. Dit tekort aan ijzer veroorzaakt de bloedarmoede in het begin van de zwangerschap.

Symptomen

Doordat je lichaam bij bloedarmoede minder ‘vervoersmiddelen’ (rode bloedcellen) heeft om de zuurstof te vervoeren, kun je last krijgen van moeheid, een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen, het gevoel gemakkelijk flauw te vallen, een bleke huidskleur, hartkloppingen en een gevoel van benauwdheid. Ook kun je je misselijk voelen en nauwelijks energie hebben. Deze symptomen treden op doordat je bloed te weinig zuurstof bevat om alle delen van je lichaam goed te voorzien. Wat voorradig is, gaat eerst naar de ongeboren baby.

IJzerrijk voedingspatroon

Bloedarmoede tijdens de eerste periode van de zwangerschap is dus een vrij normaal verschijnsel. In de westerse wereld vertoont 18% van de zwangere vrouwen een ijzertekort. Je kunt ijzertekort voorkomen door een ijzerrijk voedingspatroon. Eet daarom voldoende graanproducten, vlees, kip, vis, groene groenten en peulvruchten. Wanneer je eenmaal een ijzertekort hebt, kun je dit niet meer ‘wegeten’. Je kunt dan extra ijzer slikken in de vorm van tabletten of een drankje. Wanneer je ijzertabletten inneemt met een vitamine C rijk drankje, bijvoorbeeld uitgeperste sinaasappels, wordt het beter opgenomen door je lichaam. Als je ijzertabletten slecht kunt verdragen, kan Roosvicee Ferro of Floradix kruidenelixer uitkomst bieden.

Vroeggeboorte

Bloedarmoede tijdens de zwangerschap is meestal goed te behandelen. Daarom wordt het probleem eerder als vervelend dan gevaarlijk gezien. Maar als het niet tijdig behandeld wordt, kan je Hb te veel dalen. Daardoor bestaat de kans dat de foetus weinig zuurstof krijgt. Dit is schadelijk voor de ontwikkeling van je kindje en leidt soms zelfs tot vroeggeboorte. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook ons artikel over vroeggeboorte.