Zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bloedverlies tijdens de zwangerschap
Bloedverlies tijdens de zwangerschap
Het is normaal dat je in het begin van de zwangerschap een beetje bloedverlies hebt, dit komt voor bij 50% van de zwangerschappen. De baarmoedermond en vagina zijn in de zwangerschap heel rijk doorbloed, er hoeft maar iets te gebeuren en er knapt een vaatje. Bloedverlies betekent niet altijd dat je een miskraam zult krijgen. Veel bloedverlies tijdens de zwangerschap is onschuldig en kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een aantal mogelijke oorzaken:

Pseudo menstruatie

Pseudo Menstruatie geeft een beeld als dat van een gewone menstruatie. Ondanks de zwangerschap blijf je op de regelmaat van jouw cyclus een klein beetje bloed verliezen.

Bloeding baarmoedermond

Door de betere doorbloeding en onder invloed van hormonen is de baarmoedermond gevoelig voor kleine bloedingen. Het bloed is dun en helder en je hebt geen buikkrampen. Door het vrijen, kan er door de penis een wondje veroorzaakt worden. Dit is onschuldig; beetje voorzichtig doen (vrijen als egeltjes) maar jullie kunnen rustig blijven genieten van seks.

De innestelingbloeding

Een innestelingbloeding ontstaat als het vruchtje zich in de baarmoederwand innestelt. Het is onschuldig. Er ontstaat een bloeding in de periode dat je eigenlijk een menstruatie zou krijgen. Daardoor denk je misschien dat je niet zwanger bent. Het bloedverlies is echter korter en minder dan bij een normale menstruatie. Het bloed is vaak oud bloed en dus bruin van kleur. Lees ook ons artikel over de innestelingsbloeding.

Bloedvaatje geknapt aan de rand van de placenta

Door de groeiende baarmoeder, waar de placenta met de randen aan vastzit, wordt de placenta meegetrokken. Hierdoor kan er een bloedvaatje knappen. Dit komt vooral vroeg in de zwangerschap voor.

Een placentabloeding

Door het groeien van de baarmoeder wordt de placenta, die in het begin de baarmoeder nog helemaal bekleedt, omhooggetrokken. Na verloop van tijd ontwikkelt een gedeelte van de aanwezige placenta zich om je baby te voeden, de rest verdwijnt. Maar zolang hij nog over of tegen de baarmoedermond ligt kan er gemakkelijk een bloeding ontstaan.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt bij 1% van de zwangerschappen voor. In 80% van alle buitenbaarmoederlijke zwangerschappen komt bloedverlies voor, maar hevige pijn is hiervan toch het sterkste signaal. Dit is wel iets wat zo snel mogelijk behandeld moet worden. Lees ook ons artikel over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Laag liggende placenta

Normaal gesproken groeit de placenta mee met de baarmoeder tijdens de zwangerschap maar in sommige gevallen blijft de placenta lager in de baarmoeder en dichter bij de baarmoederhals dan normaal waardoor hij de opening van de baarmoederhals geheel of gedeeltelijk afdekt. Hierdoor kan, met name in de tweede helft van de zwangerschap, bloedverlies ontstaan. Bloedverlies is over het algemeen pijnloos maar je moet wel contact opnemen met je verloskundige of gynaecoloog. Mocht het zo zijn dat de placenta de hele baarmoederhals bedekt, dan is een natuurlijke bevalling niet mogelijk.

Loslaten van de placenta

Het loslaten van de placenta komt gelukkig niet vaak voor maar is wel zeer ernstig en er zal ook direct medisch moeten worden ingegrepen om het leven van de baby te kunnen redden. Het loslaten van de placenta gaat gepaard met bloedverlies, hevige pijn en een gespannen buik.

Het verliezen van de slijmprop

Aan het eind van de zwangerschap kun je (een gedeelte van) de slijmprop verliezen waardoor je wat bloedverlies kunt hebben. Dit is niet ernstig en betekent niet direct dat de bevalling gaat beginnen. Van de meeste verloskundigen hoef je ook niet direct contact op te nemen wanneer dit gebeurd. Verlies je relatief veel helder rood bloed dan moet je wel contact opnemen. Maar ook hier geldt, maak je je zorgen gewoon contact opnemen! Lees voor meer informatie ook ons artikel Het verliezen van de slijmprop.

Onbekende oorzaak

Onbekende oorzaak van bloedverlies komt ook voor. Met een controle via echo wordt er niets gevonden en de vrucht ontwikkelt zich normaal. Misschien vind je het onprettig dat er geen aanwijsbare reden is, maar troost je met de gedachten dat alles goed is voor dit moment en probeer vertrouwen te houden in goed verder verloop.