Zwangerschap

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom
Carpaal tunnelsyndroom
De meeste zwangerschappen gaan gepaard met kleine en soms wat grotere kwaaltjes. Dat is misschien even lastig, maar het staat niet in verhouding tot het prachtige geschenk dat je ervoor terugkrijgt. Door de veranderingen in je lichaam ben je gevoeliger voor kwaaltjes die te maken hebben met je spieren of bindweefsel. Onder invloed van de zwangerschapshormonen worden je spieren en bindweefsel zachter en flexibeler. Daardoor zijn ze gevoeliger voor overbelasting. Een van de kwaaltjes waar je meer kans op hebt tijdens je zwangerschap is het carpaal tunnelsyndroom.

Tunnel

De carpale tunnel bevindt zich in je pols. Deze ‘tunnel’ vormt een soort doorgeefluik van de pezen die ervoor moeten zorgen dat je je vingers goed kunt bewegen. Tussen de negen pezen die door deze tunnel lopen, bevindt zich ook een zenuw. Deze zenuw zorgt ervoor dat er verschillende kleine spiertjes in de hand geprikkeld worden. Daardoor kun je voelen en tasten.

Beknelling

Het carpaal tunnelsyndroom (CTS) ontstaat door beknelling van een belangrijke zenuw in de pols, de nervus medianus of middenhandszenuw. Deze zenuw komt klem te zitten doordat het bindweefsel in de tunnel gaat zwellen of verweekt. Tijdens je zwangerschap verweekt je bindweefsel onder invloed van hormonen. Daardoor is het extra gevoelig en kan dus snel opzwellen. Het kan ook zijn dat je tijdens werkzaamheden je polsen overbelast hebt. In dat geval zwellen de pezen op, wat zorgt voor beklemming van de zenuw. Vooral vanaf de zesde maand van de zwangerschap ben je extra gevoelig voor het carpaal tunnelsyndroom.

Klachten

De klachten van het carpaal tunnelsyndroom zijn nogal uiteenlopend. Je kunt last krijgen van een prikkelend en pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers, een gezwollen, dik gevoel in de hand krijgen of last krijgen van een uitstralende pijn naar de onderarm, elleboog en schouders. Daarnaast kan het zo zijn dat de kracht in je hand afneemt.

Onderzoek

Wanneer je last krijgt van het CTS zal de huisarts je doorsturen naar een neuroloog. Deze arts is gespecialiseerd op het gebied van zenuwen. Tijdens een onderzoek zal er met elektrische impulsies gemeten worden of de zenuw in je pols in de knel zit. Wanneer dit inderdaad het geval is, zal de arts de plek van de beknelling traceren en de ernst ervan bepalen. Dit onderzoek wordt ook wel spierzenuwonderzoek of EMG genoemd. Aan de hand van de uitslag zal de arts een behandelplan opstellen.

Behandeling

Een van de meest voorkomende behandelingen is het dragen van een polsbrace of spalk. Deze moet je dragen tijdens de nacht, wat de klachten vaak vermindert. Daarnaast is het mogelijk een injectie met een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn te krijgen. Tijdens je zwangerschap zijn de artsen hier, vooral tijdens de eerste zestien weken, zeer terughoudend in.

Wanneer deze behandelingen niet aanslaan, zal de arts normaal gesproken overgaan tot een operatie. Wanneer het carpaal tunnelsyndroom echter pas tijdens de zwangerschap is ontstaan, zal de arts niet overgaan tot opereren. Waarschijnlijk zullen je klachten na de bevalling vanzelf verdwijnen.