Groei en ontwikkeling

CTG tijdens de zwangerschap

CTG tijdens de zwangerschap
CTG tijdens de zwangerschap
Een CTG tijdens de zwangerschap kan gemaakt worden om de conditie van je ongeboren baby te controleren. Een CTG (Cardio Toco Grafie) registreert de hartslag (harttonen) van je kindje en de weeënactiviteit van je baarmoeder. Een CTG kan vanaf de 25e week van de zwangerschap worden uitgevoerd. Ook tijdens de bevalling kan een CTG gemaakt worden om bijvoorbeeld tekenen van nood bij je baby te signaleren.

De CTG

Een CTG duurt minimaal 30 minuten, als je baby tijdens het CTG veel slaapt kan er besloten worden dit wat te verlengen. Een CTG kan zowel inwendig als uitwendig plaatsvinden. Tijdens de zwangerschap gaat het om de uitwendige methode. Hierbij krijg je twee verstelbare banden om je buik. Aan iedere band zit een meetapparaatje. De ene registreert de hartslag van je baby, de ander meet de weeën activiteit. Bij een meerlingzwangerschap komt er per kind een extra band bij om de hartslag per baby te meten.

De inwendige CTG wordt alleen tijdens de bevalling gemaakt. Als je ontsluiting hebt en de vliezen zijn gebroken kan er een elektrode op het hoofdje van de baby geplaatst worden die de hartslag registreert. In beide gevallen worden de metingen via de computer in een grafiek weergegeven.

Tijdens het onderzoek kan het voorkomen dat je de hartslag ineens niet meer hoort. Schrik niet! Het apparaat kan dan, bijvoorbeeld tijdens een wee, de hartslag even niet registreren.

Wanneer krijg je een CTG?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom er een CTG gemaakt wordt:

  • De verloskundige heeft minder goede harttonen gehoord
  • Bij een hoge bloeddruk van de moeder (onderdruk hoger dan 90)
  • Vermoeden van een groeiachterstand van je baby
  • Wanneer je minder leven van de baby voelt
  • Als je langer dan 10 dagen overtijd bent
  • Bij het inleiden van de bevalling

Uitslag

De uitslag van een CTG is meteen bekend. Een gynaecoloog of verloskundige beoordeelt de registratie en zal de uitslag ook met je bespreken.