Als het mis gaat

Curettage bij een miskraam

Curettage bij een miskraam
Curettage bij een miskraam
De meeste zwangerschappen verlopen voorspoedig. Maar niet alle zwangerschappen eindigen in de komst van een gezond kindje. Een curettage kan noodzakelijk zijn wanneer je, bijvoorbeeld door een miskraam, afstand moet doen van het kindje in je buik.

Onder in je buik ligt je baarmoeder. Een prachtig peervormig plekje waar je kindje langzaam kan groeien. Na bevruchting nestelt het vruchtje zich in tegen de wand van de baarmoeder. Wanneer er iets hapert in de ontwikkeling, kan het vruchtje afsterven. Meestal resulteert dit in een miskraam; het vruchtje komt, door middel van een bloeding, op een natuurlijke manier uit je lichaam. Soms zie je pas op de eerste termijn echo dat er iets mis is met het vruchtje. Vaak wacht men dan af totdat het lichaam het vruchtje op een natuurlijke wijze afstoot. Het kan echter gebeuren dat dit niet of niet volledig gebeurt. Er blijven weefsels achter in de baarmoeder. Dat merk je doordat je na de miskraam blijft bloeden. Ook blijft je baarmoeder samentrekken, om het overgebleven weefsel naar buiten te duwen. Dit is natuurlijk niet goed voor je baarmoeder. Wanneer deze resten te lang blijven zitten, kunnen ze ontstekingen in de baarmoeder veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de baarmoeder schoon achterblijft. Wanneer medicijnen niet helpen, kan een curettage uitkomst bieden.

Hoe werkt een curettage?

Bij een curettage wordt er een dun slangetje aangebracht in de baarmoeder. Dit slangetje wordt naar binnen gebracht via de vagina. Nadat het slangetje in de baarmoedermond is verdwenen, zuigt het de overgebleven resten van het vruchtje weg. Als alle weefselresten zijn verwijderd, stopt de bloeding binnen enkele dagen vanzelf.
Een curettage wordt meestal onder lichte narcose of ruggenprik uitgevoerd. Je kunt na de ingreep binnen een dag weer naar huis. Bij complicaties of problemen kan er een langere opname nodig zijn.

Lichamelijke gevolgen

Na de curettage kun je last krijgen van pijnlijke buikkrampen. Daarvoor kun je pijnstillers krijgen. Daarnaast kun je de eerste tien tot veertien dagen na de ingreep nog last hebben van licht bloedverlies. In geval van ernstig bloedverlies of kramp, dien je direct je arts te waarschuwen.

Psychische gevolgen

Naast lichamelijke gevolgen, kun je last krijgen van psychische gevolgen. Het verlies van een kindje, hoe klein ook, kan erg ingrijpend zijn. Je kunt somber zijn en veel piekeren. Praat hierover met iemand die je vertrouwt. Of zoek lotgenoten. Een miskraam is een rouwproces waar je doorheen moet.

Opnieuw zwanger worden

Als je na een curettage opnieuw zwanger wilt worden, is het goed om dit met je gynaecoloog te bespreken. Vaak hangt het ervan af hoe lang je zwanger was voordat de curettage plaats had. Normaal gesproken raadt de arts je aan om pas aan een nieuwe zwangerschap te beginnen als je ten minste één keer ongesteld bent geweest. Bij sommige vrouwen gebeurt dit al vrij snel (na enkele weken) en bij andere kan het wel eventjes duren. Lees ook ons artikel over zwanger worden na curettage.

Weinig pijn

Een curettage is een van de meest voorkomende gynaecologische ingrepen. Het geeft de arts veel informatie over de baarmoeder. Misschien zie je erg op tegen de ingreep. Maar dat is niet nodig. Een curettage veroorzaakt over het algemeen weinig pijn, en meestal bent je snel weer helemaal opgeknapt.

Eigen risico zorgverzekering

Verloskundige zorg bij een bevalling valt niet onder het verplicht eigen risico. Dit geldt ook voor de zorg die direct wordt ingezet mocht de zwangerschap helaas niet goed verlopen. Dit betekent dat ook de curettage die nodig is na een miskraam niet onder het verplicht eigen risico valt. Niet alle zorgverzekeraars gaan hier allemaal op dezelfde manier mee om maar voor curettage uitgevoerd na een miskraam hoeft u dus geen eigen bijdrage te betalen.