Groei en ontwikkeling

Eerste afspraak bij de verloskundige

Eerste afspraak bij de verloskundige
Eerste afspraak bij de verloskundige
Gefeliciteerd, je bent zwanger! Als er geen bijzonderheden zijn zullen de prenatale controles door een verloskundige worden gedaan. Zodra je weet dat je zwanger bent kan je een afspraak maken met een verloskundige bij jou in de buurt. Je eerste afspraak heb je als je tussen de 7 en de 10 weken zwanger bent. Het bestaat uit een intakegesprek en enkele onderzoeken. Dit eerste bezoek duurt ongeveer 45 minuten.

Wat kun je tijdens de eerste afspraak verwachten?

Gesprek
Om je gedurende je zwangerschap goed te kunnen begeleiden zal de verloskundige tijdens het intakegesprek vragen stellen over jouw lichamelijke en psychische conditie. Ze wil graag weten of er (erfelijke) afwijkingen in jullie families voorkomen. Het is daarom handig als je partner meegaat naar de eerste controle. Verder krijg je veel informatie over de prenatale controles, en is er natuurlijk tijd voor jullie vragen.

Zet je vragen thuis al op papier. Dan vergeet je niets te vragen.

Onderzoeken
Na het gesprek zal de verloskundige een aantal onderzoeken doen. Ze zal de grootte van je baarmoeder bepalen door zachtjes op je buik te duwen en je bloeddruk meten. Ook wordt er bloed geprikt om je bloedgroep en rhesusfactor vast te stellen en je te controleren op hepatitis B en hiv.

Het hartje van je baby is rond deze termijn vaak nog niet goed hoorbaar. Om onrust te voorkomen zullen de meeste verloskundigen het pas vanaf de 12e zwangerschapsweek laten horen. Nog éven geduld dus!

De resultaten van een aantal onderzoeken worden op je zwangerschapskaart ingevuld. Lees ons artikel met uitleg over de zwangerschapskaart.

Uitgerekende datum

Wanneer was de eerste dag van je laatste menstruatie? Deze datum is nodig om de uitgerekende datum en de zwangerschapsduur te berekenen. Weet je niet wanneer je laatste menstruatie was of is je cyclus erg onregelmatig, dan geeft de termijnecho meer duidelijkheid. Deze echo wordt meestal tussen de 10e en de 12e week van de zwangerschap gemaakt.

Echo

Sommige verloskundigen maken bij het eerste bezoek een vitaliteitsecho. Met deze echo kijken ze of de zwangerschap op de juiste plek zit en of het gaat om een één- of meerlingzwangerschap. Het vruchtje is vaak nog te klein om een uitwendige echo (via de buik) te maken. Lukt dit niet dan wordt de echo vaginaal gemaakt.
Een goede vitaliteitsecho is voor veel zwangeren een hele geruststelling, maar helaas kan een miskraam op een later moment alsnog optreden.