Veel vrouwen voelen zich misselijk tijdens de zwangerschap. Dit is vervelend, maar uiteindelijk verdwijnt die misselijkheid vaak vanzelf weer. Heb je extreme zwangerschapsmisselijkheid of Hyperemesis Gravidarum (HG), dan is dit helaas niet het geval. Met deze aandoening voel je je de hele zwangerschap ontzettend misselijk.
Oorzaak van extreme zwangerschapsmisselijkheid
Helaas is de oorzaak van extreme zwangerschapsmisselijkheid (nog) niet bekend. Experts denken dat een zeer sterke reactie op de hormoonveranderingen in de zwangerschap een rol spelen, maar helemaal zeker is dit niet. Wel is het zeker dat stress de kans op Hyperemesis Gravidarum vergroot. Ook als je een meerling verwacht, is de kans op extreme zwangerschapsmisselijkheid helaas groter.
Symptomen van extreme zwangerschapsmisselijkheid
Zoals al eerder vermeld, is ‘normale’ misselijkheid een veelvoorkomende zwangerschapskwaal. Maar liefst 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen in Nederland heeft hier wel eens last van. Bij HG ligt dit percentage veel lager. Slechts 2 procent van de zwangere vrouwen in ons land heeft last van extreme misselijkheid tijdens de zwangerschap.
HG is anders dan normale zwangerschapsmisselijkheid. Maar hoe herken je het verschil? Wanneer heb je nu last van extreme zwangerschap misselijkheid? Dit zijn de symptomen van Hyperemesis Gravidarum:
- Je moet meerdere keren per dag overgeven, soms wel tientallen keren per dag.
- Je kunt bijna niets binnen houden. Zelfs water komt weer naar buiten.
- Je komt niet aan tijdens je zwangerschap, maar valt juist af.
- Je bent extreem vermoeid.
- Je bent overgevoelig voor prikkels als bepaalde geluiden en geuren.
- Je hebt symptomen van uitdroging. Je hoeft bijvoorbeeld minder te plassen, hebt donkere urine en voelt je regelmatig duizelig.
Als je Hyperemesis Gravidarum hebt, ben je vaak niet meer in staat om normaal te functioneren. Dagelijkse activiteiten als douchen, traplopen, boodschappen doen en zelfs lopen worden ineens veel moeilijker.
Naar de dokter met extreme zwangerschapsmisselijkheid
Extreme zwangerschapsmisselijkheid is niet gevaarlijk voor je kindje. Jouw lichaam zorgt er namelijk voor dat je kindje altijd voldoende voeding heeft: in geval van nood wordt je kindje gewoon van jouw reserves gevoed.
HG kan wel gevaarlijk zijn voor jou. Daarom raden wij je aan altijd naar de dokter te gaan als je de symptomen van extreme zwangerschapsmisselijkheid herkent. De uitdroging en ondervoeding die HG kan veroorzaken, moet je altijd laten behandelen door een expert.
Steunpunt
Vrouwen die last hebben van extreme zwangerschapsmisselijkheid voelen zich niet altijd door hun omgeving begrepen. Ben je opzoek naar lotgenoten? Kijk dan eens op Stichting ZEHG.