Zwangerschap

Haaruitval tijdens de zwangerschap

Haaruitval tijdens de zwangerschap
Haaruitval tijdens de zwangerschap
Vrouwen verliezen zo’n 80 tot 100 haren per dag. Dit is heel normaal. Onze haren doorlopen namelijk een aantal fasen. Sommige haren groeien, andere rusten, en sommige vallen uit.
Normaal gesproken merk je helemaal niks van dit proces. Want de haren die je verliest, groeien ook vanzelf weer aan. Het wordt echter anders wanneer tijdens of na je zwangerschap je haaruitval extreme vormen aanneemt.

Hormoonhuishouding

Een zwangerschap zorgt voor grote veranderingen in je lichaam. Veel vrouwen krijgen tijdens of na de zwangerschap dan ook te maken met haaruitval. In veel gevallen stopt het na een tijdje vanzelf. Haaruitval tijdens en na de zwangerschap ontstaat door je veranderende hormoonhuishouding. Hormonen zorgen voor een goede haargroei en ook bijvoorbeeld voor de groei van nagels. Door een zwangerschap raken deze hormonen uit balans. Dat betekent dat het lichaam soms anders reageert dan normaal gesproken het geval is. Bij de meeste vrouwen zal door toename van het vrouwelijke hormoon oestrogeen, de levensduur van de haren worden verlengd. Dit betekent dat je haardos in eerste instantie juist voller wordt. Na de bevalling neemt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam weer af. Dit betekent dat de levenslengte van de haren weer normaliseert, en dat je extra haardos zal uitvallen. Dit is een volkomen natuurlijk proces.

Extreem

Wanneer je last krijgt van extreme haaruitval tijdens of na de zwangerschap is dat meestal niet ernstig. Hoewel je je nu misschien flink zorgen maakt over de hoeveelheid haar die je verliest, zul je merken dat het na je zwangerschap vanzelf weer aangroeit. Je hebt alleen een beetje geduld nodig. Soms duurt het enkele maanden voordat je haarbos weer net zo vol is als voor je zwangerschap.

Wat kun je doen tegen haaruitval?

Gebruik om het verlies van haar te beperken alleen shampoo wanneer dat nodig is. Een goede haarconditioner helpt vaak om je haar zacht en soepel te houden. Hierdoor heb je minder last van haaruitval tijdens het borstelen van je haar. Maak zo min mogelijk gebruik van föhns, krultangen of warme krulspelden. Dit maakt je haar droog en daardoor breekbaarder. Als je je haar borstelt, gebruik dan bij voorkeur een zachte borstel, bijvoorbeeld van varkenshaar, en borstel niet te lang. Neem geen permanent en verf je haar niet. Dit maakt je haar extra kwetsbaar voor uitval. Je kunt de uitval ook tegengaan met gezonde voeding. Vooral fruit, bladgroenten en calcium- en eiwitrijke voedingsmiddelen hebben een positief effect op je haargroei. Ook bepaalde vitamines, zoals de vitamines A en vitamine C, B-6 en B-12, ondersteunen het haar en zorgen voor een goede groei. Je kunt deze pilvormige vitamines bij de drogist kopen.

Maak je je zorgen?

Wanneer je je erg veel zorgen maakt over je haaruitval tijdens de zwangerschap, kun je bij de huisarts aankloppen. Hij kan je bloed laten analyseren, om te kijken of je haaruitval ook daadwerkelijk te wijten is aan hormonen die in de war zijn. Zo niet, dan moeten er andere middelen ingezet worden om de haaruitval te beperken.