Groei en ontwikkeling

Het geslacht van je baby voorspellen

Het geslacht van je baby voorspellen
Het geslacht van je baby voorspellen
Het blijft altijd één van de spannendste vragen tijdens de zwangerschap; wordt het een jongetje of wordt het een meisje? Het is dan ook niet zo gek dat er heel veel theorieën zijn ontstaan hoe je al voor de echo kunt weten van welk geslacht jouw baby is. Hieronder hebben we de meest bekende theorieën voor je op een rij gezet. En wie weet, kan een van deze theorieën het geslacht van jouw baby verklappen.

Chinese geslachtskalender

Er zijn veel manieren om te voorspellen of het kindje in jouw buik een jongetje of een meisje is. De meeste van deze voorspellingen zijn bakerpraatjes, maar de voorspellingen van de Chinese geslachtskalender lijken stiekem toch verdacht vaak uit te komen. De Chinese geslachtskalender is volgens de legende in de 13e eeuw na Christus gemaakt door een vooraanstaand Chinees geleerde. Deze tabel geeft op basis van de leeftijd van de moeder en de maand van conceptie, een voorspelling over het geslacht van het nog ongeboren kind. Bakerpraatje of niet, wellicht leuk om toch eens te kijken.

NUB-theorie

Wil je het geslacht van je baby voorspellen, en kun je echt niet wachten tot die 20 wekenecho? Dan kun je aan de slag met de NUB-theorie. De NUB-theorie is een voorspelling die gebaseerd is op de eerste echo van je kindje. De uitvinders van deze theorie claimen dat je met 75% zekerheid het geslacht van je kindje kan vaststellen aan de hand van de ‘nub’ op de eerste termijnecho. Het woordje ‘nub’ is het Engelse woord voor bobbel. Het woord duidt op het bobbeltje dat zich tot elf weken tussen de beentjes van ieder embryo bevindt. Vanaf elf weken oud, begint dit bobbeltje zich bij een jongetje te ontwikkelen tot een penis, terwijl het uitsteekseltje zich bij een meisje ontwikkelt tot een clitoris. Vanaf elf weken oud verandert de richting van de hoek waarin je embryo zijn ‘nub’ wijst. Een jongetje heeft de neiging zijn ‘nub’ duidelijk meer omhoog te wijzen dan een meisje. De NUB-theorie is overigens alleen toepasbaar als je kindje in de juiste houding ligt tijdens de echo.

Bakerpraatjes

Naast de Chinese geslachtskalender en NUB-theorie zijn er nog talloze bakerpraatjes in omloop hoe je het geslacht van je baby kunt bepalen.

Hoog of laag

Draag je je baby hoog, dan zou je een meisje verwachten. Draag je je baby wat meer richting je bekken, dan krijg je een jongen.

Buik naar voren of in de breedte

Een mooie puntbuik die recht naar voren steekt, wijst op een zoon. Word je echter op alle fronten wat voller, dan wordt het een dochter.

Ochtendmisselijkheid

Heb je erg veel last van ochtendmisselijkheid of ben je de hele dag misselijk? Dan wordt het een meisje. Kom je fluitend de eerste drie maanden door? Reken dan maar op een jongen!

Zouttest

Een test om met een korreltje zout te nemen: de zouttest. Neem twee eetlepeltjes zout en voeg dit samen met een beetje ochtendurine.
Verandert de urine van kleur en wordt deze troebel? Dan wordt het een jongetje. Blijft de urine gelijk van kleur, dan wordt het een meisje.

Haar en huid

Een dochtertje in je buik zorgt voor vlassig, slap en dun hoofdhaar en een pukkelige huid. Is je haar voller en glanzender dan ooit tevoren? Reken dan maar op een zoon.

Zoet, zuur of zout?

Heb je constant trek in zoete dingen als chocolade of snoep, dan is het waarschijnlijk een meisje. Heb je zin in vreemde combinaties zoals ijs met ketchup, augurken met slagroom of haring met hagelslag, dan is het een jongen.

Zwangerschapsstreep

Heb jij ook zo’n prachtige streep op je buik? We noemen deze streep ook wel de linea nigra. Heb je een zwangerschapsstreep die boven je navel uitkomt? Dan wordt het vast een zoon. Loopt de streep tot je navel, dan wordt het een meisje. Geen streep? Dan blijft het een verrassing.

Hartslag baby

Ook een hardnekkig bakerpraatje. Als de hartslag van de baby meer dan 140 slagen per minuut bedraagt, is het een meisje. Slaat het hartje van je baby minder dan 140 slagen per minuut? Dan is het een jongen.

Reken het uit!

Er bestaan verschillende rekensommetjes waarmee je uit kunt rekenen of jouw kindje een jongetje of een meisje wordt. Leuk om te doen natuurlijk, maar zeker niet bewezen. Hier een rekenvoorbeeldje: begin met 49 en tel de maand van je laatste menstruatie erbij op (bv. 49 + 6 (juni) = 55.
Trek de leeftijd van de moeder daarvan af. Is de verjaardag langer dan een half jaar geleden, dan tel je er 1 bij op. Dus 55 – 32 = 23 of 55 – 32 + 1 = 24.

Trek nu 1 af en dan 2 en dan weer 1 en dan weer 2 tot dat niet meer kan. (24 – 1 = 23 – 2 = 21 – 1 = 20 – 2 = 18 – 1 = 17 – 2 = 15 – 1 = 14 – 2 = 12 – 1 = 11 – 2 = 9 – 1 = 8 – 2 = 6 – 1 = 5 – 2 = 3 – 1 = 2)
Is de uitkomst even, dan krijg je een meisje, is de uitkomst oneven dan krijg je een jongen.

Gendertest

Overgewaaid uit Amerika: de gendertest. In Amerika wordt al jaren gebruikgemaakt van zogeheten ‘gender voorspellers’. Deze test is in het gebruik te vergelijken met een normale zwangerschapstest. Zo druppel je met het pipetje ochtendurine in de test, waarna de test blauw of roze zal kleuren. Makers van de test garanderen een betrouwbaarheid van 90%! Je kunt de test al doen vanaf de zesde week vanaf je zwangerschap. Maar of hij daadwerkelijk werkt? Wij weten het niet.