Gezondheid

Last van een prenatale depressie

Last van een prenatale depressie
Last van een prenatale depressie
Pittig hè, die op en neer stuiterende hormonen tijdens je zwangerschap. Het ene moment ben je helemaal in de wolken, en het andere moment barst je in tranen uit omdat je het niet meer overziet. Gelukkig zijn dit allemaal normale verschijnselen wanneer je zwanger bent en gaan deze gevoelens normaal gesproken vanzelf weer over.

Tijdens je zwangerschap staat je lichaam onder invloed van veranderende hormonen. Dit heeft direct invloed op je lichamelijke gezondheid. Zo kun je de eerste maanden van je zwangerschap bijvoorbeeld flink misselijk zijn. Maar de hormonen hebben ook invloed op je geestelijke gezondheid. Een toename van het hormoon progesteron zorgt er bij sommige vrouwen voor dat ze heerlijk in hun vel zitten. Maar het kan ook zo zijn dat je volledig uit balans raakt door die opspelende hormonen; je bent moe, angstig, somber en nerveus en je wilt misschien helemaal niet meer zwanger zijn. Wanneer de negatieve gevoelens de overhand nemen, spreken we van een pre partum of prenatale depressie. Vaak beginnen deze klachten al op het moment dat de conceptie plaats heeft gevonden.

Wat zijn de klachten bij een prenatale depressie?

Wanneer je net zwanger bent, is het normaal dat je de eerste periode last hebt van je hormonen. De meeste aanstaande mama’s zijn in deze periode wat labiel, gevoelig, moe en soms ook somber. Meestal gaan deze klachten na de eerste drie maanden vanzelf over. In dit geval is er geen sprake van een prenatale depressie, maar gewoon van een natuurlijke aanpassing van je lichaam. Pas wanneer je neerslachtigheid en sombere gevoelens erg heftig zijn, en zelfs aanhouden tot ver in je zwangerschap, kun je spreken van een prenatale depressie. Daarnaast is er vaak nog sprake van andere klachten, zoals vermoeidheid, nervositeit, paniekaanvallen, slaapstoornissen, slechte concentratie, afstandelijke gevoelens ten opzichte van het kindje in je buik, uitputting, rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Deze klachten kunnen enkele weken tot enkele maanden aanhouden. In de meeste gevallen zie je dat de klachten zich ook voortzetten na de bevalling. We spreken dan van een postnatale depressie. Slechts in zeldzame gevallen ziet men na de bevalling de depressiviteit verdwijnen. Een prenatale depressie kan zulke extreme vormen aannemen dat de zwangere vrouw besluit haar zwangerschap af te breken. Dit komt gelukkig sporadisch voor.

Oorzaak en behandeling

Er is nog geen duidelijkheid over de precieze oorzaak van een prenatale depressie. Wel weten we dat de hormonale veranderingen in het lichaam van de vrouw de hoofdrol spelen in dit proces. Daarnaast spelen waarschijnlijk een verstoorde vitamine- en mineralenhuishouding een rol. Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap de voedingsinname te optimaliseren. Je kunt hierbij denken aan een behandeling met B6 en visolie. Als dit onvoldoende blijkt te helpen wordt ook hormoon- of lichttherapie toegediend. Als laatste uitwijkmogelijkheid kan de arts je behandelen met antidepressiva. Dit laatste wordt het liefst vermeden omdat het gebruik hiervan tijdens de zwangerschap nog onvoldoende onderzocht is. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de medicijnen schadelijk zijn voor het kindje. Daarnaast kunnen er bij het kindje ontwenningsverschijnselen optreden na de geboorte.

Meld je bij je arts of verloskundige

Wanneer je last hebt van extreem sombere gevoelens tijdens je zwangerschap is het erg belangrijk dit te melden bij je arts of verloskundige. Zij kunnen je doorverwijzen naar professionele hulpverleners, die er alles aan zullen doen om jouw stemming te verbeteren. Realiseer je, hoe moeilijk dit ook is, dat jouw depressie rechtstreeks samenhangt met de veranderingen in je lichaam. Wanneer je hormonen na de geboorte van je kindje in balans komen, zul je zelf ook weer lekkerder in je vel zitten.

Gevolgen voor je kindje

Niet alleen voor jezelf is het belangrijk om over je depressieve gevoelens te spreken. Uit onderzoek blijkt dat een prenatale depressie een verhoogd risico geeft op complicaties voor, tijdens of na de geboorte van je kindje. Zo worden kindjes van depressieve mama’s vaak te vroeg geboren en hebben ze bij de geboorte een te laag gewicht. Daarnaast is de kans groot dat de depressie van de mama zich na de geboorte ontwikkelt tot een post partum depressie. Hiervoor is behandeling strikt noodzakelijk. Ook heeft je kindje meer kans op de ontwikkeling van cognitieve, emotionele en gedragsstoornissen.
Het is daarom belangrijk dat je op tijd aan de bel trekt als je last hebt van depressieve gevoelens tijdens je zwangerschap. Je hoeft je hier nooit voor te schamen. Je kunt er immers niks aan doen dat dit je overkomt. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelmethoden tegen een prenatale depressie.