Zwangerschap

Last van maagzuur tijdens de zwangerschap

Last van maagzuur tijdens de zwangerschap
Last van maagzuur tijdens de zwangerschap
Veel vrouwen hebben last van oprispingen en brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. De meeste krijgen er last van tegen het einde van de zwangerschap maar ook in het begin van je zwangerschap kun je er last van hebben.

Wanneer

In het begin van de zwangerschap komt dit door de hormonale verandering in je lichaam. Deze verandering zorgt ervoor dat de kringspier tussen de maag en de slokdarm verslapt waardoor er maagzuur in de slokdarm terecht kan komen. Tegen het einde van de zwangerschap wordt brandend maagzuur veroorzaakt door de baarmoeder die tegen de maag aan drukt. Er blijft maar weinig ruimte over voor je maag waardoor het zuur als het ware de slokdarm in geduwd wordt.

Wat helpt

Het helpt om voor het slapen het hoofdeinde van je bed iets te verhogen. Om de klachten van brandend maagzuur nog meer te verminderen kun je het beste je eet en drink gewoonten aanpassen. Het is verstandig om niet te vet of te gekruid te eten, de maaltijden over meerdere porties te verdelen en om koolzuurhoudende dranken te vermijden. Sinaasappelsap wil ook nog wel eens maagzuur veroorzaken. Als neutralisator kun je een melkproduct (melk of vanillevla) gebruiken. Als dat niet helpt, dan kan en mag je een maagzuurremmer gebruiken, zoals antagel, maalox, rennies of regla PH. Het is belangrijk om iets te doen tegen maagzuur, omdat maagzuur het slokdarm weefsel aan kan tasten, dus wees niet te hard voor jezelf, en twijfel je, neem dan even contact op met je verloskundige.