Zwangerschap

Naar de sauna tijdens de zwangerschap

Naar de sauna tijdens de zwangerschap
Naar de sauna tijdens de zwangerschap
Tijdens je zwangerschap ben je heel bewust met gezond leven bezig. Tenslotte draag je nu al de verantwoording voor een nieuw leven, groeiend in jouw buik.

Ontspanning

Ontspannen is erg belangrijk. Naar de sauna tijdens de zwangerschap is hiervoor uitermate geschikt. Indien je voor je zwangerschap de sauna ook al regelmatig bezocht, is je lichaam gewend aan de temperatuurstijgingen en plotselinge afkoeling en kun je de sauna zonder problemen bezoeken. De snellere hartslag die ontstaat tijdens het bezoek aan de sauna is te vergelijken met je hartslag tijdens het sporten en dus niet gevaarlijk. Naast de ontspannende werking drijft het ook nog eens overtollig vocht af, wat je gewrichten zal ontlasten.

Niet gewend aan de sauna

Ben je niet gewend regelmatig naar de sauna te gaan? Dan kun je beter een andere manier van extra ontspanning zoeken; Er zijn ook kuuroorden waar naast sauna’s ook diverse baden en massagemogelijkheden zijn. Ook heerlijk. Geef wel altijd aan dat je zwanger bent, zodat ze eventuele behandelingen op maat kunnen aanbieden en producten gebruiken waar je “zwangere huid” goed op reageert.

Let op

Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten; Tijdens de eerste 14 weken van je zwangerschap wordt langdurig gebruik van de sauna afgeraden. Je kindje is nog te kwetsbaar om langdurig blootgesteld te worden aan de hitte en de lichamelijke gevolgen te ondergaan. Het is beter om gedurende deze periode maximaal 10 minuten in een sauna te zitten. Maak liever geen gebruik van de hoogste banken. Tijdens de laatste 4 weken van je zwangerschap moet je rekening houden met het feit dat je lichaam zich al aan het voorbereiden is op een bevalling en er al een klein beetje ontsluiting kan zijn. Hierdoor is het af te raden om in gemeenschappelijke (dompel)baden te gaan. Dit om er zeker van te zijn dat er geen bacteriën kunnen binnendringen die een infectie zouden kunnen veroorzaken. Uiteraard kun je wel afkoelen met behulp van de douche. Heb je een verhoogde bloeddruk of word je hiervoor behandeld, dan kun je beter niet naar de sauna gaan. De temperatuurschommelingen vragen teveel van je lichaam.