Gezondheid

Narcose tijdens de zwangerschap

Narcose tijdens de zwangerschap
Narcose tijdens de zwangerschap
Natuurlijk wil je dat alles op rolletjes loopt tijdens je zwangerschap. Helaas heb je dat niet altijd in de hand. Zo kan het gebeuren dat je onverhoeds een medische ingreep moet ondergaan, waarvoor je noodzakelijk onder narcose moet. En dat terwijl je een klein kwetsbaar kindje in je buik hebt.

Wat is narcose?

Net voor een operatie word je door middel van speciale medicatie in een diepe slaap gebracht. Deze combinatie van slaapmiddelen, pijnstillers en spierontspanners zorgt ervoor dat je je bewustzijn verliest en geen pijn meer kunt voelen. De toestand die ontstaat na toediening van deze medicatie noemen we narcose. Tijdens de narcose houdt de arts die verantwoordelijk is voor de narcose, de anesthesist, je vitale functies nauwkeurig in de gaten. Dat doet hij door middel van speciale bewakingsapparatuur. Deze apparatuur registreert nauwkeurig hoe je lichaam op de operatie reageert.

Narcose tijdens de zwangerschap

Tot nu toe zijn er nagenoeg geen gevallen bekend waarbij narcose nadelige gevolgen had voor het kindje in de baarmoeder. Toch blijven de artsen voorzichtig met het toepassen ervan. Zeker als het vruchtje nog geen drie maanden oud is en zijn vitale functies, zoals hart, longen en bloedvatenstelsel nog volop in ontwikkeling zijn. Meestal wordt daarom ook geprobeerd een operatie uit te stellen tot je over die driemaandengrens bent. Op dat moment zijn de belangrijkste vitale organen aangelegd en is het kindje net wat sterker. Word je voor drie maanden zwangerschap geopereerd, dan kan dat invloed hebben op de ontwikkeling van de vrucht. Je zwangerschap kan dan zelfs eindigen in een miskraam. Maar de kans daarop is uiterst klein. Het meest veilig is natuurlijk om te wachten met de operatie tot na de zwangerschap.

Acute operatie

Als je toch acuut geopereerd moet worden, gebruikt de arts meestal een lagere dosering of andere samenstelling van medicatie om je kindje zo veel mogelijk te ontzien. Op die manier zal je kindje niet of nauwelijks last hebben van de operatie.

Wat gebeurt er met je kindje tijdens de narcose?

De medicatie die je toegediend krijgt tijdens de narcose komt terecht in je bloedbaan. Daarmee komt het ook terecht bij je kindje. Je kindje zal, net als jij, versuft raken. Dit is op zich geen probleem, zolang de zuurstoftoevoer naar de placenta maar stabiel blijft. De anesthesist houdt daarom nauwlettend in de gaten of er voldoende zuurstof voor het kindje in het bloed blijft zitten.

Risico’s vermijden

Een operatie tijdens de zwangerschap blijft altijd spannend. Natuurlijk wil je je kindje het liefst tegen alle schadelijke invloeden van buitenaf beschermen. Maar soms moet je je erbij neerleggen dat jouw gezondheid minstens even belangrijk is. Informeer daarom je arts of anesthesist altijd goed over het verloop van je zwangerschap. Op die manier kun je zo veel mogelijk risico vermijden.