Zwangerschap

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Obstipatie tijdens de zwangerschap
Obstipatie tijdens de zwangerschap
Voor mensen met obstipatie is een toiletbezoek niet zo gewoon. Zij moeten extreme moeite doen om er elke keer weer doorheen te komen. Poepen is voor hen een echt probleem. Door harde ontlasting, een pijnlijke of gevoelige anus of het gevoel dat je maar deels ontlast bent. Erg vervelend, maar gelukkig is er meestal wat aan te doen.

Hoe ontstaat obstipatie?

Gemiddeld 15% van de bevolking heeft wel eens last van obstipatie. De aandoening ontstaat doordat de ontlasting door verschillende oorzaken te lang in de dikke darm blijft zitten. Daardoor krijg je vaak last van een opgeblazen gevoel en van een pijnlijke, moeilijke, uitblijvende, trage of harde ontlasting. Het harde persen leidt vaak tot kloofjes en aambeien, wat de stoelgang nog lastiger maakt.

Obstipatie tijdens de zwangerschap

Ook tijdens de zwangerschap of na een bevalling kun je last krijgen van kortdurende obstipatie. Dat komt omdat het lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe situatie. Meestal duurt dit een paar dagen, totdat het lichaam weer hersteld is. Een kortdurende verstopping is daarom geen reden om je zorgen te maken. Het is niet ongewoon of verontrustend als je enkele dagen geen ontlasting hebt. Wanneer deze situatie echter langer dan twee weken aanhoudt, kun je spreken van langdurige obstipatie.

Oorzaken obstipatie

Verstopping en harde ontlasting tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen, een veranderde bloedsomloop en verminderde lichaamsbeweging. Daardoor werken de darmen wat langzamer en krijg je sneller last van verstopping. Ook komen je darmen door de aanwezigheid van je kindje steeds meer onder druk te staan. Daardoor werken ze vaak wat minder goed, wat kan leiden tot obstipatie.

Obstipatie na de bevalling

Ook na de bevalling kun je last hebben van obstipatie. Aambeien door het persen kunnen een gezonde ontlasting flink in de weg zitten. Door het persen tijdens de bevalling is je anus vaak extra gevoelig, wat de passage van je ontlasting bemoeilijkt. Als reactie op de pijn wordt de drang om naar het toilet soms genegeerd, hierdoor kan verstopping ontstaan.

Wat kun je aan obstipatie doen?

Eet vezels! Een gezond ontbijt brengt de darmwerking op gang. Daarbij is het belangrijk dat je veel vezels eet. Vezels zijn deeltjes van planten, die niet verteerd worden in de dunne darm. Deze deeltjes komen daardoor onveranderd aan in de dikke darm. Zij vergroten het volume van de darminhoud en bevorderen daarmee de beweeglijkheid van de darm, wat helpt bij een goede stoelgang. Vezels komen voor in graanproducten, noten, peulvruchten en bananen.

Drink voldoende

Naast het eten van voldoende vezelrijke producten is het ook belangrijk om voldoende te drinken. De vezels hebben namelijk vocht nodig om goed te kunnen werken. Daarnaast is vocht een belangrijk bestanddeel van ons lichaam.

Beweeg!

Houd jezelf en je darmen in beweging. Goed bewegen stimuleert de darmwerking en zorgt voor een gezonde stoelgang.

Rust en ontspanning

Zorg ook voor voldoende rust en ontspanning; darmen zijn gevoelig voor stress en reageren daar snel op. Houd je ontlasting niet te lang op. Ga gewoon als je moet. Je ontlasting is op het moment klaar om je lichaam te verlaten.

Een laatste tip: Gebruik geen laxeermiddelen, behalve op voorschrift van je arts. Laxeermiddelen kunnen je darmen beschadigen en meer kwaad dan goed aanrichten.