Zwangerschap

Puistjes tijdens de zwangerschap

Puistjes tijdens de zwangerschap
Puistjes tijdens de zwangerschap
Een puistje op je gezicht kan je behoorlijk onzeker maken. Tijdens de zwangerschap kan je huid echter flink reageren op de veranderende hormonen. Vooral in de eerste drie maanden van je zwangerschap heb je meer kans op puistjes.

Acne Vulgaris

Puistjes tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door sterk veranderende hormoonspiegels. Je ziet deze soort ook veel bij jongeren die in de pubertijd zitten. Tijdens je zwangerschap zet de toename van hormonen de talgklieren aan tot een hogere talgproductie. Door de toename van deze hormonen worden de talgklieren in het gezicht, op de borst en de rug groter. Daarnaast produceren ze meer talg. De talg wordt bovendien dikker van samenstelling, waardoor deze de porie sneller verstopt. Talg is overigens een nuttige stof voor de huid, omdat hij zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest en het beschermt de huis tegen schimmels en bacteriën. Bovendien zorgt talg voor een soepele huid. Wanneer je echter acne hebt, doet de talg zijn werk niet meer zo goed. Dit komt omdat het zich vermengt heeft met dode huidcellen. Zo wordt de porie voor bacteriën een ideale plek om te gedijen. Deze bacteriën zorgen ervoor dat je huid ontstoken raakt, en dat er een puskopje op de talgklier verschijnt.

Behandeling

Wanneer je tijdens je zwangerschap last van acne hebt, is het belangrijk de juiste behandeling te kiezen. Voorkom daarbij schrobben of schuren. Je zwangere huid is hier te gevoelig voor. Kies daarom voor milde verzorgingsproducten. Behandel je huid altijd in overleg met een huisarts of schoonheidsspecialist. Zeker tijdens je zwangerschap dien je voorzichtig te zijn met acnemedicatie in pil- of zalfvorm. De natuur kan je ook een handje helpen. Ga eens lekker met je gezicht in de zon zitten. Niet te lang natuurlijk, want je moet voorzichtig zijn dat je geen zwangerschapsmasker veroorzaakt. Lees meer over een zwangerschapsmasker in het artikel Zwanger in de zomer. De zon zorgt ervoor dat de puistjes snel uitdrogen, en je huid beter aanvoelt. Let wel op dat je niet te warm wordt, want dit kan schadelijk zijn voor je kindje.

Voedsel en acne

Het is overigens onzin te denken dat acne wordt veroorzaakt door het eten van bepaald voedsel. Omdat mensen met acne vaak een vette huid hebben, denken sommige mensen dat vet de oorzaak is van de acne. Vooral varkensvlees, chocola en patat zouden puistjes veroorzaken. Dit is niet waar.

Huidproblemen tijdens de zwangerschap zijn vervelend. Schrale troost is echter dat deze problemen over het algemeen verdwijnen zodra je bevallen bent van je kindje.