Zwangerschap

Spataderen tijdens de zwangerschap

Spataderen tijdens de zwangerschap
Spataderen tijdens de zwangerschap
Meer dan de helft van de vrouwen krijgt last van spataderen tijdens de zwangerschap. Gênant, vinden veel vrouwen. Maar behalve dat het niet mooi is, kan het ook nog eens behoorlijk lastig zijn.

Uiterlijk

Spataderen zien eruit als verdikte aderen. Vaak lopen ze kronkelend en bobbelend, als kleine slangetjes, over je benen. Daarnaast zijn ze ook nog eens flink opvallend door hun donkerblauwe, of zelfs paarsachtige kleur. Een lelijk gezicht, vinden veel vrouwen. Helaas kun je spataderen niet voorkomen. Ze ontstaan meestal in de kuit, de knieholte, aan de binnenkant van het dijbeen, en in de anus. In dat laatste geval noemen we ze aambeien.

Wat zijn spataderen?

Ons lichaam bevat een heel netwerk aan bloedvaten. Dit netwerk bestaat uit aders en slagaders. De slagaders vervoeren het zuurstofrijke bloed vanaf het hart het lichaam in. De aders zorgen ervoor dat het bloed, na afgave van het zuurstof, weer wordt teruggestuwd naar het hart. Vooral de kuitspieren hebben daarbij een belangrijke functie. Diep in de kuitspieren liggen namelijk de aderen die zorgen voor de stuwing van het bloed. In deze aderen zitten kleine klepjes, die ervoor zorgen dat het bloed niet terugstroomt naar je voeten. Als je loopt of je beenspieren beweegt, worden de aderen leeg geknepen, en door de klepjes kan het bloed maar één kant op, namelijk omhoog.

Soms gebeurt het dat je aders wat wijder worden. Daardoor kunnen de klepjes in het bloedvat niet goed meer sluiten. Een deel van het bloed stroomt terug en de aderen vullen zich steeds meer. Daardoor komt er meer druk op het bloedvat te staan. Doordat de druk hoger wordt, verwijdt de ader zich nog meer en worden zichtbaar onder je huid. Dit noemen we spataderen.

Spataderen tijdens zwangerschap

Spataderen ontstaan vaak tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat het bindweefsel in je lichaam overal zwakker wordt. Bindweefsel geeft de stevigheid aan je lichaam. Doordat het bindweefsel zwakker wordt, kunnen aderen gemakkelijker uitzetten. Het hormoon progestoron zorgt ervoor dat de wanden van je bloedvaten slapper worden. Dit terwijl er extra bloed door je lichaam gepompt moet worden, nu je kindje ook bloed nodig heeft. Dit legt extra druk op de aders van je benen, waardoor spataderen ontstaan.
Daarnaast kan het bloed moeilijker door de vaten worden gepompt, doordat de baarmoeder de afvoer dichtdrukt. Daardoor ontstaan spataderen vaak tijdens of na de zwangerschap.

Klachten

Spataderen veroorzaken vaak veel klachten. Zo kan je last krijgen van zware, vermoeide en vaak warme benen. Maar ook jeuk, een gespannen gevoel, krampen, een trekkende of stekende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwellingen kunnen duiden op spataderen.

Wat kun je aan spataderen doen?

De meest natuurlijke vorm van de bestrijding van spataderen is veel bewegen. Door lopen, fietsen of zwemmen houdt je de spieren in een optimale conditie. De spieren bieden stevigheid aan de aderen, waardoor ze minder makkelijk verwijden. Soms kan het dragen van elastische kousen wat steun bieden. Helaas werkt dit vaak niet preventief. De spataderen worden vaak veroorzaakt door genetische aanleg. Hierdoor kun je niet voorkomen dat je spataderen krijgt, en kun je je er maar beter op instellen dat het er in de toekomst alleen maar meer worden. Soms kunnen spataderen via speciale laserbehandelingen verwijderd worden. Kijk voor meer informatie over spataderbehandelingen op bergmanclinics.nl.