Zwangerschap

Urineverlies tijdens en na de zwangerschap

Urineverlies tijdens en na de zwangerschap
Urineverlies tijdens en na de zwangerschap
Het blijft lastig; die vervelende druppeltjes die je op de meest lastige momenten verliest. Maar troost je; als je zwanger bent, is dat heel normaal. Tijdens de zwangerschap zorgen de zwangerschapshormonen er namelijk voor dat je spieren slapper worden. Dat geldt niet alleen voor je buik en rugspieren, maar ook voor de spieren die je blaas op z’n plaats houden. Deze spieren, die zich tussen je heupbotten bevinden, zorgen ervoor dat je je blaas, darm en vagina goed af kunt sluiten. Het zou natuurlijk vervelend zijn als je zomaar ontlasting verloor. Wanneer je naar het toilet gaat, ontspan je je bekkenbodemspieren. Hierdoor kan je urine of ontlasting naar buiten. Tijdens je zwangerschap zijn de bekkenbodemspieren wat minder sterk dan normaal. Dit is ook nodig om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Je groeiende baarmoeder drukt tijdens je zwangerschap steeds meer op de bekkenbodemspieren. Deze druk veroorzaakt een te snelle opening van de sluitspier, de spier die je blaas afsluit. Het gevolg? Het verlies van kleine beetjes urine, terwijl je dat zelf niet wilt.

Om dit ongewenste urineverlies te voorkomen, kun je je bekkenbodemspieren trainen. Er zijn tegenwoordig fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in deze trainingen. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen. Informeer bij je verloskundige voor een fysiotherapeut bij jou in de buurt.

Liever thuis oefenen? Op internet vind je diverse bekkenbodemspieroefeningen. Pas wel op dat je je spieren niet overbelast. Dit kan vervelende gevolgen hebben in de loop van de zwangerschap.

Blijf je toch last houden van ongewenst urineverlies? Een inlegkruisje doet wonderen. Het inlegkruisje vangt de urine op en zorgt ervoor dat je niet meer doorlekt. Wel zo prettig!

Ongewenst urineverlies na de zwangerschap

Ook na de zwangerschap kun je nog last hebben van ongewild urineverlies. Dit komt doordat je baby tijdens de bevalling tussen de bekkenbodemspieren door is ‘gekropen’. Hiervoor worden de spieren flink opgerekt. Dit heeft gevolgen voor de veerkracht van de bekkenbodemspieren. Vaak heb je nog een aantal maanden nodig om hiervan te herstellen.

Schaamte voor ongewild urineverlies

Hoewel urineverlies tijdens en na de zwangerschap heel normaal is, en meestal vrij snel herstelt, kun je je er erg voor schamen. Je bent misschien bang dat het nooit meer over gaat en dat je je leven lang in je broek blijft plassen. Daarnaast voelen veel vrouwen zich ook vies. Hierdoor gaan ze sociale en seksuele contacten uit de weg en stellen het zoeken van deskundige hulp uit. Wanneer je last hebt van ongewild urineverlies na de zwangerschap is het belangrijk dat je er iets mee doet. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met een fysiotherapeut. Zij zien dagelijks vrouwen met dit probleem. Ook zijn er verschillende oefeningen die je bekkenbodemspieren weer sterk maken, waardoor het urineverlies minimaliseert, of zelfs helemaal verdwijnt. Vaak helpt het al goed als je rustig de tijd neemt om helemaal uit te plassen. Wanneer je gaat plassen is het belangrijk dat je goed rechtop zit, met je bekken iets naar voren gekanteld. Hierdoor kan je blaas zich rustig en goed legen. “Onderuitgezakt” plassen en persen zijn uit den boze! Train je bekkenbodemspieren zo vaak mogelijk. Zo minimaliseer je het probleem, en kun je verder met het genieten van een onbezorgde zwangerschap.

Direct aan de slag?

Dan zul je eerst opzoek moeten naar je bekkenbodemspieren! Probeer tijdens het plassen je plas eens te onderbreken. De spieren die je daarvoor gebruikt zijn je bekkenbodemspieren.

Voorbeelden van oefeningen

Probeer als je op het toilet zit en moet plassen, je plas nog even op te houden. Dit is al een goede oefening. Span je bekkenbodemspieren ook eens aan zonder dat je op het toilet zit. Houdt dit zo lang mogelijk vast en laat weer los. Herhaal en ontspan. Ga op handen en knieën zitten en ga vervolgens met aangespannen bekkenbodemspieren met je billen naar achteren, zodra je bekkenbodemspieren zich weer ontspannen, begin je opnieuw!