Sport en ontspanning

Vliegen tijdens de zwangerschap

Vliegen tijdens de zwangerschap
Vliegen tijdens de zwangerschap
Tot wanneer mag je vliegen tijdens de zwangerschap? Ben je zwanger en wil je samen nog even lekker op vakantie? Heerlijk! Vliegen is in de meeste gevallen geen probleem, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het vliegen tot 36 weken zwangerschap mogelijk. Elke maatschappij heeft zijn eigen regels. Informeer dus vooraf goed welke regels jouw maatschappij hanteert. Het zou vervelend zijn als je voor akelige verrassingen komt te staan.

Daarnaast kun je het beste ook even je ziektekostenverzekering en reisverzekering bellen om te vragen of er bepaalde voorwaarden of vereisten gelden die voor jou relevant zijn.

KLM

Zwangerschap zonder complicaties? Na 36 weken mag je niet meer vliegen. Ben je zwanger van een meerling? Dan mag je meestal tot 32 weken vliegen. Zwangerschap met complicaties? Je mag vliegen als je een zwangerschapsverklaring, ook wel ‘fit to fly verklaring’ genoemd, hebt waaruit voldoende blijkt dat je in staat bent om te vliegen en dat hiertegen geen medische bezwaren bestaan.

TUI fly

Zwangerschap zonder complicaties tot 36 weken? Je mag vliegen, maar TUI fly kan je om een medische verklaring vragen over de zwangerschapsduur op het moment van de vlucht. Ben je tussen de 28 en de 36 weken zwanger? Dan heb je een ‘fit to fly verklaring’ (in het Nederlands of Engels) nodig waaruit voldoende blijkt dat je in staat bent om te vliegen en dat hiertegen geen medische bezwaren bestaan. Na 36 weken mag je niet meer vliegen.

Ben je zwanger van een meerling? Tot 29 weken hoef je geen zwangerschapsverklaring te hebben, daarna wel. Na 33 weken mag je niet meer vliegen.

Transavia

Zwangerschap zonder complicaties tot 36 weken? Je mag zonder ‘fit to fly verklaring’ vliegen. Na 36 weken is vliegen niet meer toegestaan. Zwangerschap met complicaties? Je mag vliegen als je een ‘fit to fly verklaring’ (in het Nederlands of Engels) hebt waaruit voldoende blijkt dat je in staat bent om te vliegen en dat hiertegen geen medische bezwaren bestaan. Let op, deze verklaring mag niet ouder zijn dan 7 dagen. Vanaf 34 weken zwangerschap mag je niet meer vliegen. Ben je zwanger van een meerling? Tot 34 weken mag je zonder een zwangerschapsverklaring vliegen. Na 34 weken mag je niet meer vliegen.

Corendon Airlines

Tot 28 weken zwangerschap is vliegen zonder ‘fit to fly verklaring’ mogelijk. Van 28 tot 36 weken zwangerschap heb je een zwangerschapsverklaring nodig waaruit voldoende blijkt dat je in staat bent om te vliegen en dat hiertegen geen medische bezwaren bestaan. Ben je zwanger van een meerling, dan geldt een termijn tot 32 weken. De verklaring mag op het moment van de vlucht niet ouder zijn dan 1 maand, gerekend vanaf de retourdatum. Vanaf 35 weken is vliegen niet meer toegestaan.

Corendon Dutch Airlines

Vanaf een zwangerschapsduur van 30 weken heb je een zwangerschapsverklaring nodig. Deze mag maximaal 6 dagen oud zijn, gerekend vanaf de vluchtdatum. Vanaf 36 weken mag je niet meer vliegen. Bij een meerlingzwangerschap is vliegen tot 34 weken toegestaan.

EasyJet

Zwangerschap zonder complicaties? Dan mag je tot 36 weken vliegen. Ben je zwanger van een meerling? Dan is vliegen tot 33 weken toegestaan. Zwangerschap met complicaties? Je mag vliegen, maar je wordt geadviseerd een arts te bezoeken en je voor te laten lichten of vliegen medisch verantwoord is. Er wordt geen ‘fit to fly verklaring’ gevraagd van je arts.

Zwangerschapsverklaring

Luchtvaartmaatschappijen hanteren niet allemaal dezelfde regels, maar vanaf een zwangerschapsduur van 28 weken kunnen ze om een ‘fit to fly verklaring’ vragen (Form of Indemnity). Zo’n verklaring moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • je zwangerschapsduur en je vermoedelijke bevallingsdatum moet beschreven staan
  • moet recentelijk zijn opgesteld (Vraag bij je luchtvaartmaatschappij even na welke termijn zij hanteren)
  • hij moet zijn opgesteld en ondertekend door je gynaecoloog, je huisarts of je verloskundige
  • als er sprake is van complicaties tijdens je zwangerschap moeten deze hierin vermeldt staan
  • bij voorkeur opstellen in het Nederlands en Engels

Tips voor in het vliegtuig

Probeer bij het inchecken een stoel aan het gangpad te krijgen. Je kan dan makkelijker opstaan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan of even je benen te strekken. Bij sommige maatschappijen kan je een stoel met extra beenruimte kiezen (vaak moet je hier wel een toeslag voor betalen).

Tijdens de vlucht zit je vaak lang in één houding. Dit is niet goed voor de bloeddoorstroming. Maak daarom regelmatig een klein wandelingetje (bijvoorbeeld naar het toilet). Ga niet met je benen over elkaar zitten en draag eventueel steunkousen. Dit zijn simpele tips om de kans trombose te verminderen. Verder is het aan te raden voldoende te drinken (liever geen koolzuurhoudende drankjes) en is het slim om niet al te veel te eten. De veiligheidsriem draag je zo laag mogelijk rond je buik.

Kosmische straling

De kosmische straling is in de lucht hoger dan op de grond. De kans op een miskraam is iets groter bij langdurige blootstelling aan deze straling. Maar maak je niet meteen ongerust. Onderzoek heeft aangetoond dat als je een aantal verre reizen tijdens je zwangerschap maakt, dit geen gevolgen heeft voor de ongeboren baby. Voor vakantiegangers is er dus geen probleem. Maar ben jij zwanger en heb je een beroep als piloot of stewardess, dan zijn er speciale regels. Informeer bij je werkgever naar het ‘Besluit Stralingsbescherming’.

Situatie op vakantiebestemming

Het is verstandig om ook de situatie op je vakantiebestemming extra goed te beoordelen. Bekijk ook even hoe de situatie op je vakantiebestemming is, want op sommige pittoreske eilandjes is het bijvoorbeeld niet zo makkelijk om snel betrouwbare medische hulp te krijgen. Daarnaast brengt het reizen naar een (sub)tropisch land altijd gezondheidsrisico’s met zich mee, en soms heb je zelfs vaccinaties nodig om jezelf tegen tropische ziektes te beschermen. Niet alle vaccinaties zijn echter veilig voor moeder en kind, dus in dat geval kan het beter zijn om voor een andere bestemming te kiezen. Lees ook ons artikel Op vakantie tijdens je zwangerschap.

Bodyscan/securityscan – Security Scan

Vaak maken zwangere vrouwen zich zorgen om de veiligheidscontroles op vliegvelden. Daarom een korte beschrijving van de verschillen.

Door de metaaldetector kun je rustig lopen. Deze is niet schadelijk voor je kindje. De Security Scan is ook veilig. Deze werkt namelijk met onschadelijke milimetergolven. De Bodyscan oftewel de securityscan (aan elkaar geschreven) maakt gebruik van röntgenstralen. Hier kun je beter niet doorheen gaan. Geef dan rustig aan dat je zwanger bent.