Zwangerschap

Zwanger en stemmingswisselingen

Zwanger en stemmingswisselingen
Zwanger en stemmingswisselingen
Zwanger zijn is niet altijd makkelijk. Je lichaam moet hard werken om het kindje in je buik goed te laten groeien. Daarnaast zijn je hormonen, zeker in het begin van je zwangerschap, flink van slag. Je zult daarom merken dat je wat gevoeliger bent. Zo kun je plotseling gaan huilen zonder dat je weet waarom, of word je een stuk sneller boos dan voor je zwangerschap. We noemen dit ook wel stemmingswisselingen of ‘zwangerschapsblues’. Het is volkomen normaal dat je tijdens je zwangerschap wat meer last hebt van deze stemmingswisselingen. Er gaat immers veel gebeuren. Daarnaast zijn je hormonen van slag door alle veranderingen in je lichaam. Je voelt je daardoor labieler, vermoeider en overziet minder dingen.

Oorzaak

Hoe worden deze stemmingswisselingen eigenlijk veroorzaakt? Het is al langer bekend dat het vrouwelijke hormoon oestrogeen hiermee samenhangt. Dit hormoon zorgt onder andere voor een mooie gezonde huid, emotioneel evenwicht en sterke botten. Maar hoe oestrogeen de emoties precies beïnvloedt, blijft vooralsnog een mysterie voor de wetenschap.

Praten, bewegen en lachen

Naast alle lichamelijke veranderingen, heb je ook veel dingen om over na te denken. Groeit je kindje goed? Hoe zal het zijn om straks verantwoordelijk te zijn voor een baby? Dat kan je best onzeker maken. Het helpt dan ook om daarover te praten met iemand die je vertrouwt. Dat kan je moeder zijn, of een goede vriendin. Zij kunnen je helpen alles weer even te relativeren. Zorg daarnaast goed voor jezelf en onderneem dingen die je écht leuk vindt. Ook helpt het om lekker te bewegen. Fietsen, zwemmen, wandelen, dansen enzo zorgen voor de aanmaak van extra hormonen, zoals dopamine, endorfine, noradrenaline en serotonine. Deze hormonen noemen we ook wel ‘prethormonen’. Het zijn namelijk allemaal bezorgers van een lekker gevoel. En vergeet vooral niet om veel te lachen. Want dat is uiteindelijk het beste medicijn tegen de stemmingswisselingen.

Blijf je je erg vervelend voelen? Dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap namelijk last van een prenatale depressie. Je kunt hier natuurlijk altijd over praten met mensen in je directe omgeving. Maar het is ook verstandig om even langs de huisarts of verloskundige te gaan. Zij kunnen je vaak handige tips en adviezen geven.

De bevalling

Vlak voor de bevalling stijgt je hormoonspiegel tot grote hoogte. Tegen die tijd maken de hersenen vanzelf nog wat extra gelukshormonen (endorfinen) aan. Dat zorgt ervoor dat je mentaal sterk genoeg bent om je bevalling tegemoet te treden.

Direct na de bevalling vallen deze hoge concentraties hormonen weg. Hierdoor kunnen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Het gelukkige gevoel kan soms ineens omslaan in depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, slapeloosheid en huilen. We noemen dit ook wel kraamtranen of de babyblues. Als het goed is zijn deze hormonen na een week of twee weer in balans. En kun je volop van je kleine spruit gaan genieten. Lees ook ons artikel over psychisch herstel na de bevalling.