Ongewenst zwanger

Zwanger tijdens pilgebruik

Zwanger tijdens pilgebruik
Zwanger tijdens pilgebruik
Als je anticonceptie gebruikt, wil je niet zwanger worden. Tenminste, dat is het principe. Maar raak je toch zwanger tijdens pilgebruik? Hoe kan dat?

Hoe werkt de pil?

De pil is een zogenaamd oraal anticonceptiemiddel. Dat betekent dat je de pil via je mond inneemt. De pil bevat stoffen die ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus stopgezet wordt. Hierdoor rijpt je eitje niet meer en wordt een eisprong, en daarmee bevruchting, vermeden. Bovendien bevat de pil hormonen die ervoor zorgen dat je baarmoederslijmvlies minder ontvankelijk wordt voor zaadcellen. Elke drie weken stop je een week met de inname van de pil. Hierdoor stoot je lichaam het opgebouwde baarmoederslijmvlies af. Je krijgt dan een lichte menstruatie, ook wel ‘onttrekkingsbloeding’ genoemd.

Betrouwbaarheid pil

Om te meten hoe betrouwbaar de pil eigenlijk is, gebruiken we de zogenaamde ‘Pearl-index’. Deze Pearl-index laat zien hoeveel vrouwen zwanger worden, terwijl ze de pil gebruiken. De Pearl-index met anticonceptie is theoretisch 0,5%. Dat betekent dat er minder dan één op de honderd vrouwen zwanger wordt tijdens het gebruik van de pil. Echter, in de praktijk is deze kans 0,2% tot 10%. Een zwangerschap die ontstaan is tijdens het gebruik van de pil, kan verschillende oorzaken hebben.

Pil vergeten

De meeste zwangerschappen tijdens gebruik van de pil ontstaan door onregelmatige inname. Sommige vrouwen zijn zo vruchtbaar dat na één dag zonder anticonceptie een eisprong plaats heeft! Wanneer je juist die dag vrijt, kun je dus zwanger worden. Neem daarom de anticonceptiepil het liefst op een vaste tijd in. Tussen twee pillen mag niet meer dan 36 uur zitten. Zorg dat je pilstrip op een vaste plek ligt. Bijvoorbeeld in de badkamer, bij je tandenborstel. Zo kun je elke keer als je je tanden poetst gelijk de pil nemen.

Overgeven of diarree

Als je ziek bent en last hebt van diarree of moet overgeven, is de kans groot dat de werkzame hormonen in de pil niet door je lichaam konden worden opgenomen. Daardoor kan er toch onverhoeds een eisprong plaatshebben. Als je binnen drie uur na het nemen van de pil moet overgeven of last hebt van waterige diarree, kun je er van uitgaan dat de pil niet of niet goed werkt. Neem dan gewoon een paar uur later een nieuwe pil uit een reservestrip.

Te lage dosering

Soms is de dosering van de hormonen in de pil voor jou te laag. Dan legt de pil je cyclus niet helemaal stil en heb je dus toch een eisprong. Daardoor kun je alsnog zwanger worden. Dit zijn echt uitzonderingen.

Te laat beginnen na onttrekkingsbloeding

Wanneer je per ongeluk één dag te laat bent begonnen na je onttrekkingsbloeding, kun je zwanger worden. Neem dan twee pillen onmiddellijk in (je vergeten pil plus de pil van die dag). Wanneer je de pil meerdere dagen te laat in hebt genomen, houd er dan rekening mee dat het onveilig is geslachtsgemeenschap te hebben. Gebruik dus extra voorbehoedsmiddelen, en bel zo nodig je huisarts voor verdere instructies.

Antibiotica

Sommige antibiotica kan de werking van de pil beïnvloeden. Gelukkig komt dit heel erg weinig voor. Toch kun je beter kiezen voor het gebruik van extra voorbehoedsmiddelen, zolang je de kuur slikt. Zo voorkom je onverwachte verrassingen. Behalve antibiotica zijn er nog enkele andere medicijnen die de pil onbetrouwbaar kunnen maken. Meestal staat dit vermeld in de bijsluiter. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts.