Gezondheid

Zwanger van een meerling

zwanger van een meerling
zwanger van een meerling
Bof jij even. Ga je nietsvermoedend naar de verloskundige voor je eerste echo, blijken er meerdere kindjes in jouw baarmoeder rond te spartelen. Bijzonder natuurlijk. Maar ook best spannend en even wennen. Want dit was misschien niet helemaal wat je had verwacht.

Als je zwanger bent van een meerling, brengt dat natuurlijk direct consequenties met zich mee. Zo moet je je ineens voorbereiden op de komst van meerdere kindjes en dat is misschien best even slikken. Zeker wanneer je denkt aan de drukke tijd die je te wachten staat.
Toch is een meerlingzwangerschap vooral heel erg bijzonder en leuk. Jij bent namelijk één van de weinige vrouwen die deze unieke gebeurtenis mag meemaken. Laten we de cijfers er even bij pakken: in Nederland worden per jaar zo’n drieduizend tweelingen geboren. Dit is slechts 1% van het totaal aantal geboorten in Nederland. De kans op een meerling is dus minimaal. De kans dat je ook nog eens in verwachting bent van een drieling is helemaal uitzonderlijk; in Nederland worden namelijk maar zo’n veertig drielingen per jaar geboren. De kans op een drieling is dus nog minder dan 0,5 procent.

Eeneiig of twee-eiig?

Wanneer je zwanger bent van een tweeling kunnen jouw kindjes een eeneiige of een twee-eiige tweeling zijn. Een eeneiige tweeling komt voort uit één eitje en één zaadcel, terwijl een twee-eiige tweeling ontstaat door een dubbele eisprong, waarvan beide eicellen bevrucht worden door twee verschillende zaadcellen. In de praktijk kun je goed zien of jouw kindjes een eeneiige of twee-eiige tweeling zijn; zo delen eeneiige tweelingen de uiterlijke kenmerken; ze lijken dus precies op elkaar. Met twee-eiige tweelingen is dit niet het geval. Deze tweelingen zijn allebei verschillend om te zien. Ongeveer 1/3 van de tweelingen in Nederland is eeneiig (monozygoot) en 2/3 is twee-eiig.

Oorzaak meerlingzwangerschap

Het is nog steeds niet goed duidelijk waarom de ene vrouw wel een meerling krijgt, en de andere niet. Toch zijn er een aantal duidelijke factoren die invloed hebben op het ontstaan van een meerling. Zo is het een feit dat in sommige delen van de wereld meer meerlingzwangerschappen voorkomen dan in andere delen van de wereld. Denk hierbij aan Zuid-Amerika, waar wel één op de tien pasgeborenen een meerling is. Daarnaast speelt de leeftijd van de moeder een rol. Hoe hoger de leeftijd van de moeder, hoe groter de kans op een meerlingzwangerschap. Dit geldt overigens vooral in de leeftijd van 35 tot 40 jaar. Naarmate er meer kinderen geboren worden in een gezin, neemt de kans op een meerlingzwangerschap ook toe. Als laatste spelen vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF/ICSI een grote rol in het ontstaan van een meerlingzwangerschap. Zeker wanneer er meer dan één embryo wordt teruggeplaatst, neemt de kans op een meerlingzwangerschap sterk toe.

Risico’s meerlingzwangerschap

Zwanger zijn van meer dan een kindje is een wonder dat de natuur je geeft. Toch zijn er ook meer risico’s verbonden aan een meerlingzwangerschap. Het bekendste risico is vroeggeboorte. Doordat de kindjes één ruimte moeten delen, kan het zijn dat ze al snel ‘klem’ komen te zitten. Daarnaast hebben de kindjes een grotere kans op een laag geboortegewicht. Ook als mama loop je meer risico tijdens een meerlingzwangerschap. Als mama heb je een grotere kans op een hoge bloeddruk, zwangerschapssuikerziekte en bloedverlies tijdens de zwangerschap. Ook bevallen vrouwen die zwanger zijn van een tweeling vaker door middel van een keizersnede.
Dit klinkt misschien allemaal best heftig. Toch is de gezondheidszorg in Nederland gelukkig zo goed, dat een groot deel van de meerlingzwangerschappen gezond verloopt. Wel zal je onder behandeling van een gynaecoloog komen, om je extra goed in de gaten te houden. Op die manier kan er op tijd ingegrepen worden, mocht er toch iets mis dreigen te gaan.

Zwangerschapsverlof

Wanneer je zwanger bent van een meerling, heb je in principe net zoveel verlof als iemand die zwanger is van één kindje. Op korte termijn zal dit verlof uitgebreid worden met vier weken. Wanneer dit gebeurt, is nog niet helemaal duidelijk. Je krijgt deze vier weken extra voordat het officiële verlof ingaat, dus tussen de 30e en de 32e week van je zwangerschap.

Bevallen van een meerling

De bevalling van een meerling verloopt in principe net zo als de bevalling van één kindje. Het enige verschil is dat er een tweede, of zelfs derde kindje volgt. Vaak gaat dat erg snel, binnen 8 tot 10 minuten nadat het eerste kindje geboren is. Je baarmoederwand is immers al ver opgerekt door het eerste kindje, waardoor de weg al is vrijgemaakt voor het tweede kindje. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Het kan zo zijn dat je eerste kindje op een natuurlijke manier geboren wordt, terwijl de tweede alsnog via een keizersnee ter wereld komt. Er mag overigens niet meer dan een half uur tussen de geboorten van beide kindjes zitten. Als het langer dan een half uur duurt, neemt de kans op zuurstofgebrek, of loslating van de placenta toe. Dit kan gevaarlijk zijn voor het tweede kindje. De meeste vrouwen bevallen rond de 37e week van een tweeling. Veel tweelingen komen nog eerder ter wereld, en zullen dus een tijdje in de couveuse moeten blijven. Zorg daarom dat je op tijd je spulletjes klaar hebt. Zo weet je zeker dat je er helemaal klaar voor bent als je kindjes besluiten wat vroeger ter wereld te komen.