Van week tot week

Zwangerschap week 11

Zwangerschap week 11
Zwangerschap week 11
Lengte van je baby: 5,5 centimeter
Gewicht van je baby: 10 gram

Nog even volhouden en het eerste spannende trimester zit erop. Het is altijd fijn als je die eerste kwetsbare periode door bent. Nu je elf weken zwanger bent, is het hoofdje van je baby nog erg groot ten opzichte van het lichaam van je kindje. In de loop van de zwangerschap zal dit steeds meer in verhouding komen met de rest van het lichaampje. Omdat je kindje al goed kan bewegen, zwemt het actief rondjes in je baarmoeder. Ruimte genoeg!

Mama

Wat betreft jouw lichaam zul je veel veranderingen hebben opgemerkt de laatste weken. Misschien ben je wel erg misselijk geweest, en heb je last van pijnlijke borsten. De komende weken zullen deze kwaaltjes waarschijnlijk een stuk minder worden. Daarnaast verandert je huid ook. Sommige vrouwen ontwikkelen onder invloed van zwangerschapshormonen een bepaalde vorm van acne. Deze kleine puistjes wordt veroorzaakt door een verhoogde talgproductie tijdens de zwangerschap.

Daarnaast moet je extra opletten met zonnestralen. Je huid maakt namelijk extra pigment aan tijdens de zwangerschap. Wanneer je actief gaat zonnen, kan dit resulteren in een zogenaamd zwangerschapsmasker, pigmentvlekken op de huid. Meestal trekken de vlekken binnen enkele maanden na de geboorte van je kindje vanzelf weg. Het is sowieso niet handig om te lang in de zon te zitten. Door de warmte, gaan je bloedvaten wijder open staan en in combinatie met een lage bloeddruk, kun je daar erg duizelig van worden.

Je kindje

Je kindje groeit erg hard deze weken. Deze week zullen de oogleden van je kindje helemaal klaar zijn. Dat betekent dat deze oogleden de ogen van je kindje dichthouden, zodat de oogjes zich optimaal kunnen ontwikkelen. De oogjes zullen in de zevende maand pas weer opengaan.

Deze week is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van het geslacht van je kindje. Je kindje krijgt namelijk eierstokjes of zaadballetjes. Dit is natuurlijk afhankelijk van het feit of je kindje een jongetje of een meisje wordt. Het geslacht van je baby is genetisch bepaald. Je lichaam bestaat uit verschillende chromosomen, de dragers van het DNA. Wanneer je kindje een meisje wordt, zal het twee keer het zogenaamde X-chromosoom hebben. Wanneer het een jongetje wordt heeft het zowel een X- als een Y-chromosoom.

Tip: Ben je benieuwd of het een jongetje of een meisje wordt? Lees dan eens over de NUB-theorie. Volgens deze theorie kun je al vroeg in de zwangerschap weten of je een jongetje of een meisje onder je hart draagt.