Zwangerschap

Zwangerschap week 14

Zwangerschap week 14
Zwangerschap week 14
Lengte van je baby: 8,5 centimeter
Gewicht van je baby: 60 gram

Het kleine boefje in je buik is al druk aan het oefenen voor zijn kennismaking met de buitenwereld. Zo slikt het af en toe vruchtwater in, trappelt het lekker met zijn beentjes en oefent al bewegingen met zijn armpjes. Omdat je kindje nu al een tijdje in het vruchtwater rondzwemt, ontstaan er op het huidje van je kindje kleine donshaartjes. Deze haartjes zijn wat vettig, en beschermen het kwetsbare huidje van je kindje tegen het vruchtwater.

Mama

Zie jij je lichaam ook langzaam veranderen? Dat wordt allemaal veroorzaakt door dat kleine kindje in je buik. Bij sommige vrouwen verschijnt er ineens een donkere streep, die van de navel tot het schaambeen loopt. We noemen deze lijn ook wel Linea nigra. Deze bijzondere lijn wordt veroorzaakt de verhoogde pigmentproductie door het hormoon oestrogeen. Dit is hetzelfde hormoon dat ervoor zorgt dat je tepels langzaam donkerder kleuren. Maak je geen zorgen over deze lijn. Hij zal na de zwangerschap vanzelf weer wegtrekken.

Je kindje

Als je zelf af en toe naar het kloppen van het hartje van je kindje wilt luisteren, kun je dat vanaf nu proberen. Gebruik daarbij een zogenaamd Doppler-apparaatje. Aan dit apparaatje is een kabeltje met een klein ‘microfoontje’ bevestigd. Wanneer je het uiteinde van dit ‘microfoontje’ op je buik zet, kun je de hartslag van je kindje horen. Als je niet goed weet hoe het werkt, kun je natuurlijk altijd terecht bij je verloskundige voor advies en uitleg.

Tip: Je eerste zwangerschapsmisselijkheid is voorbij. Waarschijnlijk wil je lichaam de achterstand snel inhalen. Zorg daarom dat je voldoende én gezond eet.