Zwangerschap

Zwangerschap week 4

Zwangerschap week 4
Zwangerschap week 4
Lengte van je baby: 1 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Het is nu tijd voor de zwangerschapstest. Deze test laat officieel zien dat jij en je partner echt in verwachting zijn. Doe de test samen met je partner. Zo wordt hij vanaf het begin nauw betrokken bij je zwangerschap.

Mama

Misschien heb je die positieve test helemaal niet meer nodig om te weten dat je zwanger bent. Je kunt namelijk al wat last hebben van misselijkheid en vermoeidheid. Of dat je borsten wat gespannen aanvoelen of dat je wat vaker moet plassen. Maar wil je zekerheid, dan kun je het beste een zwangerschapstest doen. Tegen het einde van deze week zou je de stap kunnen wagen.

Je kindje

Ondertussen ontwikkelt je kindje razendsnel. Je zult er versteld van staan hoe vlug de cellen delen. Inmiddels zijn er al enkele duizenden cellen aanwezig. Deze cellen splitsen zich in drie groepen: de eerste groep cellen gaat je kindje vormen, de tweede groep vormt de placenta en de derde groep vormt de vliezen. De placenta zal je baby negen maanden lang van voedsel voorzien. Je lichaam werkt hard om je baarmoeder zo veilig mogelijk te maken voor je kindje. Zo zorgt het voor een speciale slijmprop die het begin van de baarmoeder dichtmaakt. Zo kunnen er geen gevaren van buitenaf de baarmoeder meer inkomen.

Heb je je levensstijl inmiddels al aangepast? Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap worden alle belangrijke organen van je baby aangelegd. Een gezonde levensstijl is daarom erg belangrijk. Zorg dat je stopt met roken, gebruik geen alcohol, gebruik geen drugs en beperk het drinken van koffie. Dat zorgt voor een goede gezondheid voor jou en voor je kindje.

Tip: Zorg goed voor jezelf. In deze spannende tijd is het helemaal niet erg wat extra aandacht aan jezelf te geven. Ga met vriendinnen lekker winkelen of pak een gezellige film.