Zwangerschap

Zwangerschap week 41

Zwangerschap week 41
Zwangerschap week 41
Lengte van je baby: 50 centimeter
Gewicht van je baby: 3400 gram

Wachten, wachten, wachten. Wat kunnen de dagen toch lang duren. Waarschijnlijk baal je dat je overtijd bent. Maar er zit niks anders op dan je gewoon nog even te vermaken. Probeer je oude handwerkhobby nog even op te pakken, of begin aan een puzzelproject. Je zult zien dat hierdoor de tijd een stukje sneller gaat.

Mama

Vanaf nu moet je wat vaker naar de verloskundige. Nu je kindje groot genoeg is om geboren te worden, is het belangrijk dat de omstandigheden in jouw buik optimaal blijven. Pas na de 42e week zal de verloskundige eventueel actie gaan ondernemen. Je zult dan overigens niet onder behandeling blijven van de verloskundige, maar terechtkomen bij een gynaecoloog.

Waarschijnlijk zal de verloskundige je binnenkort gaan strippen. Hierbij maakt de verloskundige met haar vingers de vliezen los van de baarmoedermond. Dit kan zoveel prikkels geven, dat je weeën op gang komen. Als je voor de eerste keer bevalt, ben je vaak meer onzeker. Probeer vertrouwen te hebben in jezelf! Je bent een vrouw met een lichaam dat ervoor gemaakt is om te bevallen. Wanneer de bevalling eenmaal begint, is het belangrijk om voldoende rust om je heen te hebben. Zorg voor aangename warmte en creëer de sfeer die jij nodig hebt om te kunnen ontspannen. Voor de één is dat muziek, voor de ander een goed boek. Niets is gek, het is jouw bevalling! Indien je trek hebt, kies dan voor iets licht verteerbaars, zoals een beschuit of rijstkoek en zorg dat je voldoende blijft drinken.

Je kindje

Je kindje gaat nu merken dat het weinig ruimte heeft. Het zal dan ook niet lang meer duren of het wil er echt uit. Het huidje van je kindje is misschien nog bedekt met huidsmeer als het geboren wordt. Dit trekt de eerste dag vanzelf weg. Je kindje zal daarom ook pas de tweede dag in bad gaan.

Tip: Nu je aan het wachten bent, is het belangrijk om voldoende afleiding te hebben. Nodig gezellig een vriendin uit om een filmpje te pakken. Natuurlijk hoef je daarvoor de deur niet uit. Je kunt ook prima vanaf de bank een filmpje kijken.