Zwangerschap

Zwangerschapscursus Samen bevallen

Samen bevallen
Samen bevallen
Bevallen is spannend! Zeker wanneer het je eerste kindje is. Daarom is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Want pas dan kun je op een ontspannen manier de bevalling doorstaan. Er zijn verschillende cursussen die je leren om je op een goede manier voor te bereiden op de bevalling.
Samen bevallen is een cursus die, in tegenstelling tot veel andere cursussen, gericht is op jou én je partner. Dus geen aparte sessies, maar gewoon een hele cursus samen leren hoe je elkaar helpt tijdens de bevalling.

Voorbereiding op de bevalling

Tijdens de cursus Samen bevallen leer je hoe je je samen het beste kunt voorbereiden op de komst van je kindje. Want hoewel het natuurlijk ontzettend leuk is om samen een kindje op de wereld te zetten, heb je ook veel vragen en onzekerheden. Deze vragen en onzekerheden kun je tijdens de cursus voorleggen aan de cursusleidster. Zij geeft jullie praktische informatie over de bevalling. Daarnaast worden jullie uitgebreid geïnformeerd over wat er tijdens de bevalling gebeurt, en leren jullie handige ontspanningstechnieken die je tijdens de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling.

Ontspanningstechnieken

Het belangrijkste onderdeel van de cursus is het aanleren van ontspanningstechnieken. Tijdens de bevalling komt er veel op je af; angst, pijn en misschien zelfs wel paniek. Daarom is het belangrijk om je goed te leren ontspannen. Je leert waardoor je pijn veroorzaakt wordt, en dat dit nodig is om je kindje op de wereld te zetten. Daarnaast leert je partner technieken om het tijdens de bevalling voor jou zo comfortabel mogelijk te maken. Hoe meer je weet wat er tijdens de bevalling gebeurt en wat je eraan kunt doen, des te beter ben je in staat op een goede manier de bevalling te doorstaan.

Cursusavonden Samen bevallen

De cursus wordt gegeven door een zogenaamde cursusleidster. Zij komt elke week met jullie en andere stellen samen. De groep bestaat meestal uit drie tot maximaal zes stellen. Er zijn ongeveer negen wekelijkse cursusavonden van twee uur. Na de bevalling is er vaak nog een terugkommiddag of -avond waarbij teruggekeken wordt op de bevallingen en ervaringen worden uitgewisseld. En natuurlijk worden dan ook alle baby’s bewonderd.

Privécursus

Soms is het lastig om als stel een groepscursus te volgen. Een reden kan zijn dat één van beiden een andere taal spreekt, of omdat in verband met werkzaamheden je de cursus alleen op tijden kunt volgen die regulier niet worden aangeboden. In dat geval kan een privécursus oplossing bieden. Niet alle regio’s in het land hebben de mogelijkheid om deze privécursus aan te bieden. Vraag daarom bij de inschrijving naar de mogelijkheden.