Zwangerschap

Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapshaptonomie
Zwangerschapshaptonomie
Zwanger zijn is fijn, maar ook best zwaar. Je kindje gebruikt veel van jouw energie en je lichaam vraagt steeds meer om rust en ontspanning. Daarom is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk voorbereidt op de bevalling. Want hoe beter je je straks tijdens de bevalling kunt ontspannen, hoe beter je met de pijn om kunt gaan. Een van de manieren om je voor te bereiden op de bevalling en op de komst van je kindje, is zwangerschapshaptonomie.

Aanraking

De naam haptonomie is afgeleid van de twee Griekse woorden ‘hapsis’ en ‘nomos’. Hapto betekent het opbouwen van een relatie door middel van gevoelscontact. Dit contact gebeurt door aanraking, en heeft als doel je kindje in zijn bestaan te bevestigen. Tijdens de begeleiding zwangerschapshaptonomie leer je dus, door de aanraking van je buik, al voor de geboorte in contact te komen met je kindje. Hierdoor kun je hem laten voelen dat hij welkom is. Volgens haptonomen begint de hechting van de moeder aan het kind en andersom zo al voor de geboorte.

Contact

Zodra je je kind voelt bewegen in je buik kun je contact maken. Dit doe je door met je hand je buik aan te raken. Belangrijk is de maníer van aanraken. Het gaat om gevoeligheid en geduld. Ga daarom rustig op je rug liggen en probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Hoe zachter je buik is, hoe meer beweegruimte je baby heeft en hoe makkelijker hij je aanrakingen kan voelen. Als je kindje wakker is, voel je vaak vanzelf een reactie. Dat kan een schopje zijn of je baby die zich tegen je hand aan schurkt.

Voelen

Tijdens de haptonomie staat vooral het ‘voelen’ centraal. Je leert je bewust te worden van het gevoel in je lichaam en je geest en je leert alert te zijn op je omgeving. Zo kun je beter reageren op alle veranderingen die in je lichaam plaatshebben.

Samen

Naast het eerste contact met je kindje, leer je je met je partner voor te bereiden op de bevalling. Sleutelwoord hierbij is ‘samen’. Daarom is het belangrijk om je partner vroeg te betrekken in je zwangerschap. Zo kun je de zwangerschap echt sámen beleven. Je leert te verwoorden wat jij nodig hebt als partner en leert hoe je samen de zwangerschap kan dragen. Zo groeit niet alleen het vertrouwen in je eigen lichaam, maar ook in elkaar. Tijdens de begeleiding worden geen speciale ademhalingsoefeningen gedaan, maar leer je ruimte te maken in je lijf om de pijn dragelijk te maken.

Zwangerschapsbegeleiding

De bijeenkomsten zwangerschapshaptonomie worden begeleid door een zogenaamde haptotherapeut. De begeleiding wordt niet in een groep, maar individueel gegeven. Samen met je partner kom je vanaf ongeveer de twintigste week een keer in de maand één uur bij de haptonoom. Dat betekent dat je tijdens je zwangerschap in totaal vijf keer de begeleiding volgt. Na de bevalling kom je samen met jullie, inmiddels, geboren kind nog één keer bij elkaar.