Zwangerschap

Zwangerschapsverlof

Zwangerschapsverlof
Zwangerschapsverlof
Tegen het einde van de zwangerschap wordt het allemaal wat zwaarder, je slaapt minder goed en je merkt dat je dikke buik in de weg gaat zitten. Om je goed en rustig voor te kunnen bereiden op de bevalling krijg je zwangerschapsverlof. Zwangerschapsverlof bestaat eigenlijk uit 2 delen: voor de bevalling heet het zwangerschapsverlof, na de bevalling heet het bevallingsverlof. De totale duur is minimaal 16 weken. Bevallingsverlof moet minimaal 10 weken zijn.

Wanneer zwangerschapsverlof?

Tussen week 34 en 36 van de zwangerschap kun je je verlof in laten gaan. Werk je, voor 34 weken zwangerschap, minder door ziekte ten gevolge van de zwangerschap, dan start je zwangerschapsverlof automatisch in week 34 van de zwangerschap (6 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum).

Tijdens het zwangerschapsverlof ontvang je een zwangerschapsuitkering gelijk aan je salaris. De werkgever krijgt de uitkering vergoedt door het UWV. Vakantiedagen worden gewoon opgebouwd. Je werkgever mag je niet vragen je vakantiedagen voor je verlof in te zetten.

Eerder of later bevallen?

Maar wat als je baby eerder geboren wordt? Als je bijvoorbeeld met 36 weken met zwangerschapsverlof bent gegaan en je baby wordt met 38 weken al geboren, dan heb je maar 2 weken zwangerschapsverlof gehad. De weken die overblijven schuiven door naar je bevallingsverlof. In dit voorbeeld hou je dus 14 weken bevallingsverlof over want je hebt altijd recht op een totaal van minimaal 16 weken verlof.

Sommige baby’s hebben wat minder haast en worden later geboren. Als je met 34 weken met zwangerschapsverlof bent gegaan en je baby wordt met 42 weken geboren heb je dus 8 weken zwangerschapsverlof gehad. Na de bevalling heb je nog recht op 10 weken. Je hebt dus altijd recht op 10 weken na de bevalling. In dit geval heb je dus totaal 18 weken verlof.

Aanvragen van zwangerschapsverlof

Het aanvragen gebeurt door je werkgever. Het is daarom van belang dat jij ze tijdig informeert over je zwangerschap. Doe dit minimaal 3 weken voordat je verlof in wilt laten gaan. Je werkgever zal je vragen om een zwangerschapsverklaring. Daarop geeft je verloskundige of gynaecoloog de vermoedelijke bevallingsdatum aan.

Na het zwangerschapsverlof

Na je verlof ga je in principe weer aan het werk. Het kan ook zijn dat je door het opnemen van ouderschapsverlof tijdelijk minder gaat werken. Als je na je verlof ziek bent ten gevolge van de zwangerschap heb je recht op een ziektewet-uitkering. Voor meer informatie verwijzen we je naar de afdeling Personeelszaken van je werkgever of het UWV.